Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPlodovi ove biljke mogu poboljšati pamćenje i usporiti razvoj demencije

Plodovi ove biljke mogu poboljšati pamćenje i usporiti razvoj demencije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici su pratili uticaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrijednosti holesterola među 60 zdravih učesnika u razdoblju od 12 sedmica.

Svakodnevna konzumacija šolje brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti “lošeg” holesterola, pokazalo je istraživanje naučnika s britanskog Sveučilišta East Anglia.

Oni su proučavali prednosti konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima u dobi od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla uticati na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije, prenosi portal ScienceDaily.

Pročitajte: Poboljšavaju pamćenje i koncentraciju: Studenti “navalili” na ove biljke

Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 miliona ljudi u svijetu. Zasad nema poznatog lijeka za tu bolest, pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli pridonijeti smanjenju rizika od njenog razvoja, poput na primjer načina ishrane, rekao je voditelj istraživanja, dr. David Vauzour s Medicinskog fakulteta u Norwichu, koji je dio Sveučilišta East Anglia.

Ranije studije su pokazale da je veći unos flavonoida u prehrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Stoga smo željeli doznati više o tome na koji način brusnice mogu pridonijeti smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja, kazao je Vauzour.

Istraživački tim je pratio uticaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrijednosti holesterola među 60 zdravih sudionika u razdoblju od 12 nedjelja.

Polovina učesnika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šolji ili 100 g svježih brusnica. Druga polovna je dobijala placebo. Riječ je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni uticaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i na zdravlje mozga ljudi.

Pročitajte: Pet namirnica koje poboljšavaju pamćenje i čuvaju zdravlje mozga

Rezultati su pokazali da je konzumacija brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje učesnika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizualno epizodično pamćenje), na funkcioniranje neuralnih struktura i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

Kod učesnika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih materija, poput kiseonika i glukoze, do važnih dijelova mozga, značajnih za spoznajne procese, posebno za konsolidaciju pamćenja. U istoj je grupi uočeno i znatno smanjenje razine LDL-a ili ‘lošeg’ holesterola, koje pridonosi razvoju ateroskleroze, zadebljanju ili stvrdnjavanju arterija prouzročenog nakupljanjem plaka u unutarnjoj sluznici arterije. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih žila i djelimično pridonijeti poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa, rekao je britanski naučnik.

Rezultati naše studije su vrlo podsticajni, posebno uzme li se u obzir činjenica da se ona sprovodila u relativno kratkome razdoblju od 12 nedjelja. Nalazi mogu biti važan temelj za buduća istraživanja o konzumaciji brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija, dodao je.

Sa naučnicima sa Sveučilišta East Anglia sarađivali su istraživači Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu (Nizozemska), Sveučilišta u Parmi (Italija) i britanskoga Instituta Quadram.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI