Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBudućnost hrane - Naučnici genetski modifikovali paradajz kako bi bio bogatiji vitaminom...

Budućnost hrane – Naučnici genetski modifikovali paradajz kako bi bio bogatiji vitaminom D

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uz to što su uspjeli napraviti genetski modifikovali paradajz koji se od običnog razlikuje tek u količini vitamina D, naučnici tvrde, da njihov paradajz ima listove pune vitamina D koji bi se mogli iskoristiti za izradu dodataka ishrani.

Vitamin D izuzetno je važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Pomaže apsorbovati i zadržavati kalcijum i fosfor u tijelu, što je izuzetno važno za zdravlje kostiju i jak imuni sistem. No, u prirodi postoji tek nekoliko vrsta hrane koje se mogu pohvaliti da su nositelji tog vitamina. Stoga ljudsko tijelo do vitamina D dolazi i vlastitom proizvodnjom koja je rezultat reakcije kože na UV zrake koje dolaze od Sunca.

Međutim, dugotrajno izlaganje Suncu nije zdravo, a konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D nije uvijek moguće, pa naučnici procjenjuju da širom svijeta oko milijardu ljudi pati od nedostatka vitamina D.

Pročitajte: Šest biljaka koje nije dobro sadatiti blizu PARADAJZA – Prinos će vas iznenaditi!

S obzirom na to da nedostatak vitamina D može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme (poput povećanog rizika od srčanih bolesti, raka, autoimunih bolesti i problema s koštanim sistemom), naučnici iz Centra John Innes su pokušali osmisliti namirnicu koja bi genetskom modifikacijom postala bogata vitaminom D.

Rezultat je paradajz koji se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od klasičnog. No, u sebi sadrži puno više vitamina D.

Iskoristili su CRISPR sistem za upravljanje genima, kako bi u paradajzu “isključili” specifičan enzim koji pretvara prethodnik vitamina D (7-DHC) u druge molekule. Bez tog enzima, 7-DHC se akumulira u samom plodu paradajza i to u puno većim količinama.

Pročitajte: Pravilna sadnja i njega paradajza

Kako bi 7-DHC pretvorili u vitamin D u samom paradajzu, dovoljno ga je izložiti UVB svjetlu. Naučnici su utvrdili da tako izmijenjen paradajz ima vitamina D kao dva kokošja jajeta ili 28 grama tune, a količina se može dodatno povećati ako se paradajz osuši na suncu.

Uz to što su uspjeli napraviti paradajz koji se od običnog razlikuje tek u količini vitamina D, naučnici tvrde, da njihov paradajz ima listove pune vitamina D koji bi se mogli iskoristiti za izradu dodataka ishrani.

Kako su naveli u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants, i druge bi se biljke mogle prilagoditi kako bi bile bogatije vitaminima i mineralima. Kao primjer su naveli patlidžan i krompir, kojima bi bilo dovoljno promijeniti iste gene kao kod paradajza.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI