Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlijesnivost lista paradajza - Zašto nastaje i kako je suzbiti?

Plijesnivost lista paradajza – Zašto nastaje i kako je suzbiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prouzrokovač plijesnivosti lista paradajza (Fulvia fulva) isključivo se javlja na paradajzu koji se gaji u zaštićenom prostoru, te u slučaju jačeg napada može prouzrokovati ekonomske štete usljed smanjenog prinosa i sporog sazrijevanja plodova.

Uslovi koji dovode do pojave bolesti su najčešće visoka relativna vlažnost vazduha (preko 80%) i suviše gust sklop biljaka koji onemogućava provjetravanje. Prethodnih godina bolest se tek pojavljivala u fazi berbe, ali ove godine zbog povećane vlažnosti bolest je uveliko prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase.

Simptomi bolesti se najčešće pojavljuju na listovima, ali mogu se pojaviti i na lisnim peteljkama, cvjetovima, stabljici i plodovima paradajza. Na licu lista prvo se pojavljuju svijetlozelene ili žute pjege sa nejasnim ivicama, a na naličju lista, naspram pjega, dolazi do sporulacije gljive, što se uočava u vidu karakteristične maslinastozelene somaste i guste prevlake.

Pročitajte: Jednostavni trikovi za uspješno sazrijevanje zelenog paradajza

U povoljnim uslovima baršunasta prevlaka se širi, zahvata cijeli list koji nekrotira, uvija se, vene i suši. S obzirom da je relativna vlažnost vazduha znatno veća pri zemljištu, u početku pojave bolesti najčešće su napadnuti donji listovi, nakon čega se vremenom bolest širi prema vrhu biljke. Zaraženi listovi otpadaju prije vremena. Simptomi bolesti se u našim uslovima rijetko javljaju na otvorenom polju, sem u uslovima velike vlažnosti.

Patogen se u uslovima spoljašnje sredine održava u zemljištu kao saprofit, ili na biljnim ostacima u obliku sklerocija i konidija. Takođe, patogen se može prenijeti zaraženim sjemenom paradajza. Za razvoj ove gljive od presudnog značaja su temperatura i relativna vlažnost vazduha, tako da infekcije nastaju pri temperaturi od oko 22-24°S, i vlažnosti 90-95%.

Uzimajući u obzir ciklus razvoja gljive i optimalne uslove za razvoj najbolji rezultati za kontrolu se postižu primjenom plodoreda, uništavanjem biljnih ostataka, dezinfekcijom zemljišta i sjemena, upotrebom zdravog rasada, gajenjem rezistentnih sorti i hibrida, izbjegavanjem preobilnih navodnjavanja i preguste sadnje, te redovnim provjetravanjem objekta.

Pročitajte: ŠTETOČINE prijete PARADAJZU zbog tropskih temperatura! EVO kako da ga SAČUVATE!

Paradajz za uspješan rast i razvoj zahtjeva nižu relativnu vlažnost vazduha, pa u toku čitave vegetacije optimum je 50-60%, a pri cvjetanju 45-50%. U uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha biljke su osjetljive na pojavu bolesti, smanjena je oplodnja, transpiracija, a samim tim i normalna ishrana biljke.

Ukoliko se pojave prvi simptomi neophodno je uraditi tretman fungicidima, kako se bolest ne bi proširila i izazvala defolijaciju, ali tek pošto je sa biljaka uklonjeno zaraženo lišće. Većina fungicida koji se koriste za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti paradajza djeluju i na prouzrokovača plijesnivosti lista paradajza. Najčešće se koriste preparati na bazi aktivnih materija difenokonazola i azoksistrobina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI