Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJednostavni trikovi za uspješno sazrijevanje zelenog paradajza

Jednostavni trikovi za uspješno sazrijevanje zelenog paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz, omiljeni sastojak mnogih jela, često nas iznenadi svojom raznolikošću i mogućnostima. Među njima se ističe zeleni paradajz, čiji se dozrijevanje može podesiti i poboljšati raznim tehnikama.

Postoji nekoliko metoda sazrijevanja zelenih plodova paradajza, a najvažniji faktor koji utiče na njihovo dozrijevanje je temperatura. Iako plodovi trebaju minimalno svjetlosti za sazrijevanje, ono što zaista igra ključnu ulogu je toplota. Plodovi koji su izloženi odgovarajućoj temperaturi brže dozrijevaju.

Nažalost, ostavljanje zelenih plodova paradajza na prozorskim klupicama nije najbolji način za dozrijevanje. Često se događa da plodovi počinju sazrijevati samo s jedne strane, onoj koja je okrenuta prema suncu, dok druga strana ostaje zelena.

Zeleni plodovi koji su ostavljeni na biljci u isto vrijeme mogu biti različitog stepena zrelosti, od potpuno zelenih do potpuno zrelih. Zato je važno pažljivo pristupiti dozrijevanju kako bi se postigli ujednačeni i ukusni plodovi.

Jedan od korisnih trikova za ubrzanje dozrijevanja je postavljanje zrele jabuke pored zelenih paradajza. Zrele jabuke ispuštaju etilen, prirodni plin koji ubrzava sazrijevanje. Osim jabuka, možete koristiti i zrele plodove paradajza ili banane za isti učinak.

Kada organizujete prostor za dozrijevanje plodova, pobrinite se da plodovi ne dolaze u direktni kontakt jedni s drugima. Preporučuje se smještaj plodova na mjesto s dobrim protokom zraka, optimalnom vlagom od 80% i temperaturom od 20 do 25ºC. Možete koristiti police, košare, letvarice ili kutije za ovu svrhu. Ako koristite slojeve, obavezno stavite papir između njih kako biste spriječili međusobno trljanje plodova.

Pročitajte: Kiseli zeleni paradajz – Jednostavan recept

Redovno provjeravajte stanje zelenih paradajza tijekom procesa dozrijevanja. Uklonite plodove koji su se pokvarili i berite one koji su dosegli željenu zrelost.

Ako želite produžiti proces dozrijevanja, možete smanjiti temperaturu na 12 do 15ºC, što će produžiti cijeli postupak na otprilike mjesec dana. Naravno, kontrolisanjem temperature možete i ubrzati dozrijevanje, ali ne dopustite da padne ispod 10 ºC jer će to negativno uticati na kvalitet i ukus plodova paradajza.

Jedna zanimljiva tehnika koja može dati odlične rezultate je ostavljanje plodova na biljci, ali ne na uobičajen način. Iskopajte cijelu biljku s korijenom i prenesite je na suvo i dobro ventilirano mjesto. Ovako će hranjive tvari iz korijena i biljke preći u plod, što će mu pružiti dodatnu hranu za rast i sazrijevanje.

Za kraj, kako biste izbjegli pojavu plamenjače na plodovima tokom procesa dozrijevanja, možete plodove potopiti u vodu zagrijanu na 60ºC na jednu do dvije minute. Ovo će inaktivirati spore plamenjače i osigurati da vaši plodovi ostaju zdravi i ukusni.

Uz malo pažnje, brige i isprobavanja različitih tehnika, možete uživati u sočnim, zrelim plodovima paradajza, čak i onima koji su počeli kao zeleni plodovi. Iskoristite ove savjete i uživajte u bogatim okusima koje vam pruža priroda.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI