Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePet cvjetova koji će i po najvećim vrućinama raskošno cvjetati

Pet cvjetova koji će i po najvećim vrućinama raskošno cvjetati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadite ove jednostavne jednogodišnje sorte za baštu ili balkon koji će tokom cijelog ljeta biti u punom cvatu. Naime, ove biljke super su izbor jer će cvjetati kroz doslovno sve ljetne uslove. Toplina i vlaga, žarko sunce ili suvo tlo – podnose sve i raskošno će cvjetati! Osim toga, što više ovih šarenih cvjetova uzgajate, više će privlačiti leptire i druge oprašivače u baštu.

Pet cvjetova koji će i po najvećim vrućinama raskošno cvjetati

Angelonija

Ne dopustite da vas nježne latice zavaraju, zasadite ih na vruća, sunčana mjesta. Tokom vegetacije daje stotine ljubičastih, ružičastih ili bijelih cvjetova koji su omiljeni leptirima i kolibrijima. Narastu 14 centimetara u visinu i širinu, što ih čini savršenima za većinu saksija. Voli puno sunca i dobro drenirano tlo.

Pijetlova krijesta

Cvate u gotovo svim duginim bojama, ima atraktivne cvjetove (neke sorte mogu proizvesti valovite, naborane cvjetne glavice). Neke sorte mogu prilično narasti pa ih posadite na mjesto gdje će imati prostora za širenje.

Uresnica ili kosmos

Ove privlačne cvjetnice dolaze u brojnim, zapanjujućim sortama, poput “Zmajevog daha”, koji ima jarko crvene latice i rumeno lišće. Voli jako puno sunca i vrućinu.

Pročitajte: Prirodno đubrivo za cvijeće – Evo kako da ga napravite sami

Iglica

Ako volite baštu u cvatu, a nemate vremena za puno brige oko biljaka, odličan izbor za vas ova je čudesna cvjetnica. Rod iglica, Geraniaceae, obuhvata više od 300 vrsta koje rastu širom svijeta u umjerenim klimatskim zonama. Zato se mnogobrojne iglice razlikuju po visini i boji cvijeta.

Rastu u obliku grma u visinu od 10 do 60 cm. Cvjetovi su sastavljeni od pet latica, bijele, plavo-ljubičaste i ružičaste boje. Ukorjenjuje se vrlo lako, samo treba održavati ravnomjernu vlažnost tla. Iglice su zbog svoje nenametljivosti idealni partneri mnogim raskošnim trajnicama u bašti. Vrlo lijepo izgledaju u kombinaciji s božurima i perunikama.

Pročitajte: Kako da cvijeće ne uvene tokom odmora – 4 provjerene metode zalivanja

Lantana

Magnet za leptire i kolibrije dolazi u bogatim nakupinama cvijeća u nijansama žute, narandžaste, bijele, crvene i ružičaste. Ova biljka otporna na sušu i vrućinu počinje cvjetati početkom ljeta i traje sve do mraza. U toploj zimskoj klimi lantana je zapravo grmolika višegodišnja biljka. Osigurajte joj puno sunca i dobro drenirano tlo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI