Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da cvijeće ne uvene tokom odmora - 4 provjerene metode zalivanja

Kako da cvijeće ne uvene tokom odmora – 4 provjerene metode zalivanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odlazak na odmor često umije da bude stresan. Dok spakujete svoje torbe, djecu u automobil, organizujete brigu o kućnim ljubimcima i sredite planove putovanja, vjerovatno ste zaboravili kako da cvijeće ne uvene tokom odmora. 

Ali nema potrebe da brinete jer će vam ove četiri brze i jednostavne metode pomoći da planirate unapred i sprečite da vaše biljke pate dok ste odsutni.

Kako da cvijeće ne uvene tokom odmora – metode zalivanja

1. Staroškolski metod upijanja vode

Za ovo vam je potrebna velika posuda za vodu (poput vaze ili kante) i malo pamučnog užeta. Pamučni konop za veš, dostupan u većini prodavnica gvožđa, odlično funkcioniše.

Odrežite komad pamučnog užeta koji je dovoljno dugačak da stane između dna posude za vodu i tla vaše biljke. Uzmite jedan kraj užeta i gurnite ga nekoliko centimetara ispod površine tla, blizu biljke. Vodite računa da ne ometate korijenje.

Postavite drugi kraj užeta na dno posude za vodu i napunite ga vodom. Uvjerite se da konopac dodiruje dno vašeg kontejnera. Pamučni konopac će polako uvlačiti vodu iz posude u posudu, održavajući konstantan nivo vlage u zemljištu.

Foto: Printskrin/Jutjub

Pročitajte: Zalivanje cvijeća mlijekom? I još mnogo korisnih trikova za cvijeće bez mane!

2. Metoda “uradi sam” sistema kapanja

Vjerovatno ste vidjeli one staklene kugle za zalivanje koje stavljate u saksiju da zalivate svoju biljku. Međutim, nema potrebe da ih kupujete, jer možete lako da napravite sopstvenu verziju.

Počnite sa čistom i praznom plastičnom bocom. Za malu do srednju saksiju, boca za vodu će raditi sasvim dobro. Izbušite nekoliko drenažnih rupa u boci blizu vrha.

Foto: Printskrin/Jutjub

Prije nego što krenete na odmor, zalijte biljku na uobičajeni način. Napunite plastičnu bocu vodom, a zatim je brzo okrenite i uronite u prvih nekoliko centimetara zemlje u saksiji. Uvjerite se da boca nije preblizu vašoj biljci i da je boca dovoljno duboka da zemlja pokrije rupe. Voda će polako curiti iz boce kako se zemlja suši.

3. Metod kupanja

Za saksije sa dobrom drenažom, napunite sudoperu ili kadu sa nekoliko centimetara vode i stavite peškir unutra da biste zaštitili od ogrebotina.Stavite biljke u kadu ili sudoperu dok vas nema. Zemlja će povući vodu do korijena, održavajući biljku hidratizovanom do jedne nedjelje.

Pregledajte uslove osvjetljenja u blizini lavaboa ili kade – ako vašim biljkama treba puno sunčeve svjetlosti, nemojte ih držati u tamnom kupatilu.

Pročitajte: Kakva voda je potrebna za zalivanje različitih sobnih biljaka

4. Metoda staklenika plastične kese

Ovaj metod djeluje nekonvencionalno, ali dobro funkcioniše za duže odmore.

Uzmite prozirnu plastičnu kesu dovoljno veliku da pokrije vašu biljku i njenu saksiju. Dodajte kočiće u saksiju kako biste spriječili da se kesa zalijepi za biljke. Neki kažu da vreća apsolutno ne treba da dodiruje listove, ali malo kontakta je u redu.

Zalivajte svoje biljke kao i obično, pazeći da ih ne zasitite previše. Stavite biljku u vreću, povlačeći kesu gore i oko biljke. Uduvajte malo vazduha u kesu prije nego što je zatvorite kako biste pomogli da se balon kesa oko vaše biljke.

Ostavite svoju biljku na mjestu sa indirektnim svjetlom (direktna sunčeva svjetlost će zagrijati vreću i vjerovatno ubiti vašu biljku). Ovaj mini staklenik će uhvatiti vodu dok isparava i kapati je nazad u biljku.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI