Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePenjačice - Ukrasne biljke koje krase vašu okućnicu

Penjačice – Ukrasne biljke koje krase vašu okućnicu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Penjačice su biljke koje koristimo u kreiranju okomitih obojenih površina, posebno u situacijama gdje je to teško ili nemoguće izvesti drugim biljnim vrstama. Tu svoju sposobnost penjačice zahvaljuju mogućnosti rasta na vrlo malom, gotovo minimalnom dijelu tla, što je inače slučaj na tlima uz kuću, ograde i zidove.

Svojim razgranatim načinom širenja pokrivaju velike površine i idealne su za sadnju uz pergole, balkonske ograde i sl. Ukoliko ih ostavimo da rastu bez ikakve potpore, većina penjačica će poslužiti kao odlični pokrivači tla.

Tekoma

Tekoma (Campsis radicans, sin. Tecoma radicans) je poluotporna listopadna penjačica podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Cvjetovi su krupne trubice dugačke desetak centimetara, skupljene u cvatovima na kraju ovogodišnjih izboja, crvenonarančaste boje. Ovi cvjetovi čine tekomu jednom od najupečatljivijih vrtnih biljaka tijekom ljetnih mjeseci.

Tekoma (Campsis radicans, sin. Tecoma radicans)

Ali, da bi cvala, potrebno joj je duboko, plodno tlo i sunčan, zaštićen položaj. Na teškim glinovitim i suhim pjeskovitim tlima neće doseći svoju punu ljepotu. Jedini nedostatak ove biljke je što je neugledna tijekom zimskih mjeseci kada baci lišće i ogoli. Zbog toga tekoma nije prikladna penjačica za mjesta koja treba zakloniti zbog njihova ružnog izgleda. Radije je upotrijebite tamo gdje joj nema premca: na južnom pročelju kuće ili za prekrivanje suncu izloženih ograda i sjenica.

Glicinija kineska

Glicinija kineska (Wisteria sinensis) je otporna listopadna grmolika penjačica, podrijetlom iz Kine. Ima brojne mirisne svjetloljubičaste cvjetove u dugim visećim cvatovima. Prva cvatnja ove biljke je u kasno proljeće, a druga u kasno ljeto. Koristi se za prekrivanje zidova, sjenica, pergola, lukova i drugih vrtnih konstrukcija. Pogodna je i za bonsai. Dobro raste u kvalitetnom ilovastom tlu na toplom sunčanom mjestu. Orezuje se u ljeto nakon prve cvatnje, te po potrebi ponovo u zimu.

Glicinija kineska (Wisteria sinensis)

Izrazito je snažna biljka, te se redovitom rezidbom mora kontrolirati njezin rast. Nikako nemojte dopustiti da glicinija bez kontrole raste u vašemu vrtu.

Borave li u vrtu mala djeca, igrajući se na terasi koju prikrivaju glicinija i tekoma, brižno pazite da nehotice ne pojedu bilo koji dio glicinije, osobito mahune i sjemenke. Naime, dvije do tri pojedene sjemenke mogu prouzročiti teško otrovanje s mučninama i bolovima u trbuhu, proširenje zjenica i poremećaj cirkulacije, jer glicinija sadržava otrovne glikozide: vistarin i lektin.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Jiaogulan – kineska biljka besmrtnosti

Hamamelis liječi kožne bolesti

Ginko biloba poboljšava pamćenje i ostale moždane aktivnosti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI