Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSlatko od kupina /RECEPT/

Slatko od kupina /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupine su ukusne i zdrave, to smo znali, ali najnovija istraživanja pokazala su da imaju višestruku korist za ljudski organizam. Ovaj plod osigurava tijelu velike količine masnih kiselina, vitamina i minerala kao i ugljikohidrata. Osim toga, one se smatraju jednim od najzdravijih prirodnih antioksidansa ujedno kupine sadrže jako malo kalorija. Od njih možete praviti sok, vino ili slatko od kupina za koje možete pročitati recept u nastavku teksta.

Naučnici su vršili ispitivanja putem kojih su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Potrebni sastojci za slatko od kupina

  • 1 kg očišćenih kupina
  • 1,5 kg šećera
  • 1 čaša vode

Priprema

Odaberite krupne, zrele i zdrave kupine, očistite ih od lišća i zaostalih peteljčica pa ih veoma pažljivo, pomoću cijedila operite. Sada uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko pa ređajte red šećera, red kupina sve dok ne utrošite odrećene količine.

Ostavite da stoji oko 12 časova. Posle toga sipajte u šerpu sa kupinama i šećerom čašu vode.

Kuvajte na jačoj temperaturi sve dok sok ne bude toliko gust da sa uzdignute kašike pada u teškim kapima. Tada skinite šerpu sa štednjaka, pažljivo openite, pokrijte vlažnim platnom i ostavite da stoji još 12 časova.

Teglice operite i osušite pa sipajte u njih hladno slatko, povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI