Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPčele svoje košnice pamte po boji i po mjestu -Kojim BOJAMA farbati...

Pčele svoje košnice pamte po boji i po mjestu -Kojim BOJAMA farbati košnice?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pošto je utvrđeno da pčele raspoznaju boje naročito ljubičastog spektra, što čovek ne može, mnogi pčelari su uvjereni da pčele svoje košnice pamte po boji i po mjestu. Znači, boje im pomažu u orijentaciji. Boje koje pčele raspoznaju su  bijela, žuta i plava, potvrđuju razne literature iz oblasti pčelarstva, pa se zato sugeriše farbanje košnica ovim bojama.

Kada birate, uvijek je boje da svoje košnice ofarbate svjetlijim nijasama, jer imaju daleko manji koeficijent apsorpcije solarne energije u odnosu na tamnije. Crvenu i tamno zelenu boju pčele ne prepoznaju, već ih vide kao nijansiranu crnu.

Svijetlijim nijansama, pomažemo pčelama da se odbrane od pregrivanja ljeti. Takođe, pogrešno je uvreženo mišljenje da bi pčelama bilo toplije u košnicama tamnijih boja preko zime, jer se one uspješnije brane od hladnoće, nego od letnjih vrelina. Zato iskusni pčelari preporučuju bijelu, žutu, svetlije nijanse zelene, plave i slične boje.

Pročitajte: Koliko košnica držati na jednom mjestu

Pri bojenju ne treba koristiti lakove jer njihovim nanošenjm, drvo ne može da diše, stvara se vlaga unutar košnice i drvo prije truli, a farba se ljušti. Najbolje farbati GRUND farbom i ređim rastvorom i u hladu, da se sporije suši, a drvo dobro upije boju.

Na kraju, od toga kojom će bojom obilježiti svoje košnice, kao i koju farbu će koristiti tokom tog procesa, ostaje na odluci pčelara. O pčelarstvu treba neprekidno da se istražuje i izučava svaki aspekt pčelinjeg ponašanja, čovek je tu samo pomagač koji za pčele treba da obezbijedi najbolje moguće uslove za proizvodnju meda, a svaku teoriju da proveri u praksi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI