Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPak choi – Kako se gaji azijska raštika puna zdravlja?

Pak choi – Kako se gaji azijska raštika puna zdravlja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pak choi (Brassica rapa) ili kineski kupus podsjeća svojim oblikom na blitvu te spada u grupu kupusnjača. U tu grupu još se ubrajaju kelj, raštika i kupus. Još jedan naziv za pak choi je “bok choy”.

Pak choi je karakterističan po širokim mesnatim listovima, raste do 50 cm, a djeluje kao otvoreni pupoljak s bijelom stabljikom. Tradicionalno se uzgaja u Kini i Japanu, ali se proširio i Evropom. Bogat je vitaminima C, K, A, B6, kalijumom, kalcijumom, folnom kiselinom i karotenoidima.

Na 100 g ova biljka sadrži samo 13 kcal, pa se odlično uklapa u kalorijski unos osoba koje su u procesu mršavljenja. Pak choi čuva se do tri dana sirov u hladnjaku. Najbolje ga je pripremiti al dente.

Pročitajte: Kineski kupus – Zeleno lisnato povrće bogato vitaminima

Pak choi – sjeme

Uzgaja se iz sjemena. Da bi se biljka razvila iz sjemena, idealna temperatura je ispod 25°C, puno svjetla, ali ne direktna sunčeva svjetlost te prohladno podneblje s puno vlage. Minimalna temperatura za klijanje mora biti 10°C.

Sjeme se sije svakih 10 do 15 dana s ciljem kontinuirane berbe. Dvije sedmice od sadnje pak choi se pikira tako da je razmak između svakog oko četiri centimetra. U kućice se stavljaju po tri sjemenke, a dubina sijanja treba biti oko tri centimetra.

Na tržištu se može naći i pak choi mix sjemenki ili “tricolour” ljubičaste, bijele i zelene boje. Ako se sadi iz sjemena, tada biljka treba razviti 4 – 5 listova prije nego što se presadi na otvoreno.

Pak choi – uzgoj

Jednogodišnja je biljka s razgranatim korijenom na površini tla. Da bi mogao rasti, treba se uzgajati na humusnom tlu s dobrom sposobnošću zadržavanja vlage. Drugim riječima, potrebno mu je više vode u odnosu na domaći kupus, ali zato podnosi više temperature.

Budući da pak choi ima kratko razdoblje rasta, moguće ga je uzgajati nekoliko puta tokom godine. Pri tome je važno napomenuti da se treba saditi na tlu na kojem se nisu sadile kupusnjače više od tri godine zaredom.

Pročitajte: Kasni kupus – Proizvodnja rasada

Postoji i nekoliko sorti kineskog kupusa s obzirom na oblik glavice:

  • Bilko
  • Minuet
  • Rubicon
  • Merlot
  • Red Dragon.

Početak sadnje kineskog kupusa zavisi od toga uzgaja li se u zatvorenom ili na otvorenom prostoru:

  • u zatvorenom sadnja je krajem januara
  • u otvorenom je sadnja u drugoj polovini februara.

Raspon između sadnje i berbe kineskog kupusa je otprilike oko 10 sedmica. Kada se zasadi, važno je zalivati ga jednom sedmično s oko 25 mm vode, a ako se uzgaja u stakleniku, potrebna je vlažnost vazduha oko 60 %.

Što se tiče đubrenja, pak choi zahtjeva kalcijum, fosfor i azot koji se daje u tri navrata. Može se koristiti i folijarna prihrana primjenom uree. Nadalje, bitno je održavati zasad uklanjanjem bolesnih dijelova biljke, a poželjno je i stavljanje malča kako bi se spriječilo širenje korova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI