Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNAPRAVITE OVU PRIHRANU U PROLJEĆE PRIJE CVJETANJA - Jača biljke iz korijena,...

NAPRAVITE OVU PRIHRANU U PROLJEĆE PRIJE CVJETANJA – Jača biljke iz korijena, pospješuje olistavanje i bujno cvjetanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko vaše cvijeće sporo raste, ne cvjeta i žuti, probajte trik iskusnih baštovana koji uz pomoć kvasca biljki podare novi sjaj.

Ključ je u prihrani koja je jeftinija, prirodnija, a rezultati su odmah vidljivi.

Biljke tokom proleća i leta traže malo više pažnje i sastojaka. Da li ste znali da skupa i veštačka đubriva iz apoteke, može da zameni prihrana cveća kvascem.

Promjene na biljkama

Nedostatak hranljivih materija u supstratu se ogleda u promjenama na samim biljkama. Ako biljka sporo raste, neće da cvjeta, ima promjene na listovima, korijen se slabo razvija i slično, to su pokazatelji da joj nešto fali, te da je neophodna bolja njega.

Način da se stvari poprave, je da se sa vremena na vrijeme, daje prihrana. Kada je riječ o cvijeću, obično se daje tečno đubrivo, prirodno ili vještačko. Prirodno đubrivo možemo i sami da pravimo. Isprobajte obavezno i đubrivo od kvasca, jer su iskustva veoma pozitivna.

Zašto prihranjivati biljke kvascem?

Svi žele da imaju zdrave i lijepe biljke, a to je upravo ono što se kvascem postiže. Dobijamo brži rast, bolje cvjetanje, ljepše listove i jači korijen. Kvasac sadrži sastojke koji dobro utiču na rast i razvoj biljaka – vitamine B kompleksa, fitohormone i auksin. Zamislite kako raste tijesto kada zamjesimo hljeb – slično tako rastu i biljke kad im se daje kvasac.

Kako se pravi rastvor od kvasca

Rastvor od kvasca za cvijeće i ostale biljke, pravi se tako što na 10 g kvasca, dodajemo 1 malu kašiku šećera i 1 l vode.

U zavisnosti koliko vam je rastvora potrebno za zalivanje biljaka, vi ćete proporcionalno napraviti dovoljnu količinu. Pomiješati sastojke i ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ponovo promiješati i zaliti biljke. Savjet je da se uvijek rastvor pravi svjež.

Prihrana cvijeća kvascem radi se na 10-15 dana. Tokom ljeta može da se zaliva ovim rastvorom jednom nedjeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemljišta, što odgovara biljkama. Biljke postaju snažnije, a prihrana kvascem može se koristiti i za sobne i za baštenske biljke.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Ricinusovo ulje kao prihrana – Cvjeta i ono cvijeće za koje niste ni znali da ima cvijet!

PIVO kao prihrana – Od njega cvijeće BUJA

Radite ovo redovno i cvijeće će vam duže cvjetati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI