Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOve biljke tjeraju štetočine od usjeva!

Ove biljke tjeraju štetočine od usjeva!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li znate da postoje biljke koje štite druge biljke od napada štetočina? Svi smo svjesni činjenice da živimo u veoma zagađenoj okolini, tako da smo postali osjetljivi i na sam pomen hemijskih preparata za zaštitu biljaka.

Već duži niz godina na cijeni je “neprskana hrana”.U organskoj poljoprivredi zabranjeni su svi sintetički pesticidi i herbicidi. Za zaštitu bilja se koriste uglavnom biljni preparati najčešće se koriste kao preventivna sredstva.Takođe se koriste alelopatska dejstva drugih biljaka, njihove izlučevine tjeraju štetočine od usjeva.

Evo nekoliko predloga koji mogu biti korisni kod ukrasnog bilja, a još više kod voća i povrća koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi. Oni su značajni i zbog činjenice da je sredina u kojoj gajimo neku kulturu istovremeno i stanište velikog broja drugih organizama, od kojih su mnogi korisni. Hemijski preparati koji se koriste štetni su podjednako i za njih, koliko i za štetočine.

Biljke koje štite povrtarske kulture

Još davno su ruski seljaci među žito sejali kamilicu, vjerujući da ona pospješuje rast žita. Danas je potvrđeno da samo jedna biljka kamilice od pojave bijelog crva štiti  površinu od 1 m2. Ona pozitivno utiče na sve biljke, te je treba sijjati gdje god je to moguće.

Za suzbijanje bijelog crva može se koristiti i neven, čija isparenja iz korijena ova štetočina izbjegava. Posebno je koristan u simbiozi sa šargarepom. Pored ovoga, neven je i ljekovit, te se cvijet može sušiti za čaj. Posebno treba pomenuti dragoljub. Ima izuzetno veliki procenat antibiotika i može se koristiti u ishrani, svjež ili kao salata.

Dragoljub je jednogodišnja puzavica dužine do 2 m. Dvije biljke posijjane pored voćke i omotane oko nje u velikoj mjeri suzbijaju biljne vaši. Biljke napadnute biljnim vašima dobro je isprskati retkom kašom od zgnječenih listova dragoljuba. Za zaštitu su korisne i mnoge povrtarske kulture.

Biljke koje štite povrtarske kulture

Tako, na primjer, bijeli luk ne prija bijelom crvu, a posađen izmedju redova jagoda pomaže da jagode budu čvršće.

Ren posađen po obodu zasada krompira pomoći će u dobijanju zdravijih krtola, a pored trešnje spriječava pojavu monolije, izazivača truljenja.

Kim u blizini krompira poboljšaće ukus krtola, a peršun blizu paradajza ukus plodova. Peršun takodje pozitivno djeluje protiv nekih parazita praziluka.

Đurđevak pored ogrozda, maline ili ribizle povećaće otpornost ovih biljaka. Takođe se mogu spravljati i razni biljni preparati kao, oparak, uvarak, ekstrakt,  a postoje i gotovi preparati.

Oparak od nadzemnih djelova krompira. Uzme se 1,2 kg zelenih, mladih , nadzemnih djelova biljke krompira sitno se isjeku, preliju sa 10 l tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procijedi. Koristi se svježe pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Djeluje protiv pauka.

Oparak od crnog luka – 200 g suvih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40o) i drži 4-5 dana, zatim procedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Djeluje protiv insekata, pljesni, plamenjače.

Oparak od maslačka – 300 g isjeckanog korena ili 400 g svježeg lista prelije se sa 10 l tople vode (40 C) drži 1-2 sata i procijedi. Korijen maslačka treba čuvati na hladnom mjestu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši.

Oparak od kamilice – čajna kašika suvog cvijeta kamilice prelije se sa 1 l kipuće vode, ostavi se da stoji do 30 minuta, procijedi i koristi za dezinfekciju sjemena.

Oparak od bijelog luka – 700 g bijelog luka prelije se sa 10 l kipuće vode, poklopi ostavi da odstoji i procijedi. Razrijeđen 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače,a nerazrijeđenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice.

Macerat od koprive –Kopriva je izvrsno sredstvo u borbi protiv biljnih vaši. Da bi se mogla koristiti za prskanje, isjecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tečnosti.

Macerat od duvana – 400 g sitno isjeckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 l vode, odstoji 2 dana, procedi i razrijedi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši.

PROČITAJTE:

Organska djubriva koja možete sami proizvesti

Suzbijanje korova na organski način

Izvor: agroinfo

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]