Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOtkrivamo metode čuvanja bilja tokom zime - Evo šta je potrebno da...

Otkrivamo metode čuvanja bilja tokom zime – Evo šta je potrebno da uradite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najbolji ruski fitoterapeuti tvrde da sušenje nije jedina i, štaviše, nije najbolja opcija za čuvanje biljki preko zime.

Kraj ljeta i početak jeseni je tradicionalno vrijeme za sakupljanje i sušenje ljekovitog bilja. Međutim, najbolji ruski fitoterapeuti tvrde da sušenje nije jedina i, štaviše, nije najbolja opcija za čuvanje biljki preko zime. Iskusni travari konzerviraju biljnu sirovinu na sasvim drugi način.

Sušenje je najjednostavniji i zato je najpopularniji način očuvanja bilja. Ali tokom sušenja mnoge ljekovite trave gube dragocjene aktivne materije. Neke sušene biljke tokom zime čak i postaju opasne, ako se čuvaju u vlažnoj prostoriji: u ovom slučaju u bilju se stvaraju uslovi za razmnožavanje gljivica i bakterija koje imaju toksično dejstvo i mogu izazvati trovanje.

Pročitajte: KAKO DA UZGOJITE ZAČINSKO BILJE NA TERASI: Sa ovom metodom nema greške, uspijeva čak i početnicima!

Zato travari često pribjegavaju alternativnim metodama očuvanja bilja. Jedan od najboljih načina je zamrzavanje jer se u zaleđenim biljkama zadržava maksimum ljekovitih supstanci. Na ovaj način mogu da se čuvaju bilo koje trave, cvjetovi, korijeni, bobice, voće i povrće.

Zamrzavanje bilja

Operite, osušite i isjeckajte bilje. Stavite isjeckanu masu u kalupe za led. Dodajte u kalupe vodu, stavite u zamrzivač. Još jedan način pripreme bilja za zimu je konzervisanje u soli.

Usoljeno bilje

Sitno isjeckajte bilje, dodajte so (na 100 grama bilja – 30 grama soli). Čvrsto nabijte u sterilisanu teglu i hermetički poklopite. Čuvajte u frižideru. Ali najbolji način čuvanja je fermentisanje koje dodaje lekovitim biljkama još veću iscjeljujuću moć.

Pročitajte: Razmnožite začinsko i ljekovito bilje

Fermentisanje bilja

Skuvajte rasol od pola litra vode i 2 čajne kašičice soli. Oprano bilje sitno isjeckajte i stavite u staklenu teglu. Prelijte masu vrućim rasolom. Dodajte u teglu malo parče ražanog hljeba. Ostavite da odstoji na toplom mjestu 2 dana. Optimalna temperatura za kiseljenje bilja je od 18 do 22 stepena. Nakon 2 dana čuvajte fermentisano bilje na temperaturi od 0 do 4 stepena. Dodajte kiselo bilje ishrani ili kuvajte od njega čaj.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI