Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOtkrijte savršeni trenutak za BERBU ROTKVICA i zadržite svježinu u svakom zalogaju!

Otkrijte savršeni trenutak za BERBU ROTKVICA i zadržite svježinu u svakom zalogaju!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rotkvice su popularno povrće koje se uzgaja širom svijeta zbog svog brzog rasta i osvježavajućeg okusa. Berba rotkvice je važan korak u uzgoju, jer se rotkvice mogu brati u različitim fazama sazrijevanja kako bi se postigao željeni ukus i tekstura. Ovaj članak će vam pružiti informacije o vremenu berbe rotkvice i načinu skladištenja nakon berbe.

Vrijeme berbe rotkvice zavidi od uslova uzgoja i sorti koju uzgajate. Uopšteno, rotkvice se mogu brati od aprila do početka novembra kada se uzgajaju na otvorenom polju. Međutim, u mediteranskim područjima berba može započeti malo ranije u proljeće i završiti kasnije u jesen. Važno je pratiti upute proizvođača ili lokalne poljoprivredne službe kako biste odredili najpogodnije vrijeme berbe za vašu specifičnu regiju i sortu rotkvice.

Kada je riječ o određivanju pravog trenutka za berbu rotkvice, veličina hipokotilskog gomolja igra važnu ulogu. Hipokotilski gomolj je dio rotkvice koji je vidljiv iznad tla i obično ga nazivamo korijen. Rotkvice se obično beru kada promjer hipokotilskog gomolja iznosi oko 15 mm. U tom trenutku rotkvice imaju sočan ukus i hrskavu teksturu koju većina ljudi preferira.

Berba rotkvice može se obavljati na dva načina – mehanički ili ručno čupanjem. Na većim površinama, kao što su komercijalne farme, rotkvice se često beru mehanički pomoću posebnih mašina. Mehanizovana berba je brza i efikasna, omogućavajući brže obrade većih količina rotkvice. S druge strane, na manjim površinama rotkvice se često beru ručno, čupanjem iz tla. Ručna berba može biti zahtjevnija i duže trajati, ali omogućava pažljiviji odabir i tretman svake biljke.

Pročitajte: Pet razloga zbog kojih treba jesti ROTKVICE, posebno ako su ljute

Nakon berbe, rotkvice se obično vežu u vezice kako bi se lakše transportovale i skladištile. Vezice se mogu napraviti od elastičnih traka ili konca koji se omota oko stabljika rotkvice. Ove vezice olakšavaju rukovanje rotkvicama i sprječavaju oštećenja tokom transporta.

Skladištenje rotkvice je važno kako bi se produžio njihov vijek trajanja i očuvala svježina. Rotkvice se mogu skladištiti na nekoliko načina, zavisno o njihovom stanju nakon berbe. Ako se rotkvice beru mehanički, često se prodaju bez lišća, s korijenom ili bez njega. U tom slučaju, rotkvice se mogu skladištiti u posebnim kutijama ili ambalaži.

Važno je da rotkvice ostanu svježe i hidratizovane tokom skladištenja. Rotkvice se mogu skladištiti u hladnjaku na temperaturi od 0-4°C kako bi se usporio proces propadanja. Prije skladištenja, rotkvice treba pažljivo oprati kako bi se uklonila prljavština i ostaci zemlje. Zatim se mogu staviti u plastične vrećice ili hermetički zatvorene kutije kako bi se održala vlaga i sprječilo isušivanje.

Važno je napomenuti da rotkvice nisu sklone dugotrajnom skladištenju, posebno ako se čuvaju bez lišća ili korijena. Stoga je najbolje konzumirati rotkvice što je prije moguće nakon berbe kako bi se iskoristila njihova svježina i nutritivna vrijednost.

Uz pravilno vrijeme berbe i odgovarajuće skladištenje, rotkvice će vam pružiti osvježavajući dodatak vašim obrocima tokom sezone uzgoja. Iskoristite njihov hrskavi ukus i bogatstvo hranjivih materija dok su još svježe!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI