Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaORGANSKI BILJNI PREPARATI protiv bolesti i štetočina - Napravite sami

ORGANSKI BILJNI PREPARATI protiv bolesti i štetočina – Napravite sami

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina, imaju značajan efekat u zaštiti, a može ih napraviti svaki proizvođač na sopstvenom gazdinstvu, uz malo izdvojenog vremena i dobru volju.

Oparak od nadzemnih dijelova krompira

Uzme se 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih dijelova biljke krompira, sitno se isjeku, preliju sa 10 litara tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procijedi. Koristi se svježe pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Djeluje protiv pauka.

Oparak od crnog luka

200 g suvih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40oC ) i drži 4 – 5 dana, zatim procijedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Djeluje protiv insekata, plijesni, plamenjače.

Oparak od maslačka

300 g isjeckanog korijena ili 400 g svježeg lista prelije se sa 10 litara tople vode (40oC) drži 1-2 sata i procijedi. Korijen maslačka treba čuvati na hladnom mjestu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši.

Pročitajte: Top 20 PRIRODNIH peparata za ZAŠTITU biljaka od bolesti i štetočina

Oparak od kamilice

Čajna kašika suvog cvijeta kamilice prelije se sa 1 litar kipuće vode, ostavi se da stoji do 30 minuta, procijedi i koristi za dezinfekciju sjemena.

Oparak od bijelog luka

700 g bijelog luka prelije se sa 10 litara kipuće vode, poklopi i ostavi da odstoji i procijedi. Razrijeđen 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazređenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice.

Macerat od koprive

Kopriva je izvrsno sredstvo u borbi protiv biljnih vaši. Da bi se mogla koristiti za prskanje, isjecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tečnosti.

Pročitajte: Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši

Macerat od duvana

400 g sitno isjeckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 litara vode, odstoji 2 dana, procijedi i razrijedi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši.

PSSS Zaječar, Slavica Dželatović, dipl.ing.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI