Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaORGANSKI BILJNI PREPARATI protiv bolesti i štetočina - Napravite sami

ORGANSKI BILJNI PREPARATI protiv bolesti i štetočina – Napravite sami

Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina, imaju značajan efekat u zaštiti, a može ih napraviti svaki proizvođač na sopstvenom gazdinstvu, uz malo izdvojenog vremena i dobru volju.

Oparak od nadzemnih dijelova krompira

Uzme se 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih dijelova biljke krompira, sitno se isjeku, preliju sa 10 litara tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procijedi. Koristi se svježe pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Djeluje protiv pauka.

Oparak od crnog luka

200 g suvih listova lukovice luka prelije se toplom vodom (40oC ) i drži 4 – 5 dana, zatim procijedi. Prska se u intervalima od 5 dana. Djeluje protiv insekata, plijesni, plamenjače.

Oparak od maslačka

300 g isjeckanog korijena ili 400 g svježeg lista prelije se sa 10 litara tople vode (40oC) drži 1-2 sata i procijedi. Korijen maslačka treba čuvati na hladnom mjestu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši.

Pročitajte: Top 20 PRIRODNIH peparata za ZAŠTITU biljaka od bolesti i štetočina

Oparak od kamilice

Čajna kašika suvog cvijeta kamilice prelije se sa 1 litar kipuće vode, ostavi se da stoji do 30 minuta, procijedi i koristi za dezinfekciju sjemena.

Oparak od bijelog luka

700 g bijelog luka prelije se sa 10 litara kipuće vode, poklopi i ostavi da odstoji i procijedi. Razrijeđen 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazređenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice.

Macerat od koprive

Kopriva je izvrsno sredstvo u borbi protiv biljnih vaši. Da bi se mogla koristiti za prskanje, isjecka se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tečnosti.

Pročitajte: Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši

Macerat od duvana

400 g sitno isjeckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 litara vode, odstoji 2 dana, procijedi i razrijedi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši.

PSSS Zaječar, Slavica Dželatović, dipl.ing.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...