Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJesensko đubrenje organskim i mineralnim đubrivima u voćnjaku

Jesensko đubrenje organskim i mineralnim đubrivima u voćnjaku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Duga vruća ljeta posljednjih godina nepovoljno utiču na rast i razvitak voćaka, pa se stoga ne smije propuštati jesensko đubrenje i obrada tla.

Bilo da imate tek nekoliko stabala u vrtu ili pravi mali voćnjak, voćkama valja pomoći da se oporave, posebno ako su stradale od suše, grada ili poplave, te im osigurati povoljne uslove za razvoj iduće godine.

Obrada zemljišta u voćnjaku

Obradom tla uništavamo korove, štetočine i bolesti koje prezimljuju u tlu i na lišću. Tlo se prorahljuje i prozračuje, čime se mikroorganizmima omogućuje aktivnost važna za plodnost tla.

Zimi će se u obrađenom tlu zadržati veća količina vlage neophodne voćkama za normalan razvoj. Tlo se u voćnjaku obrađuje poslije berbe i završene vegetacije, do kraja novembra, zavisno od stanja tla i mogućnostima obrade.

Ako tlo nije smrznuto i nema snijega, posebno u jadranskom području, to se može učiniti i tokom cijele zime. Budete li tlo obrađivali ručno, štihajte 15 – 30 cm duboko, pri čemu se smije prikratiti korijen i potaknuti njegovo razgranjivanje. Ako je tlo u voćnjaku zastrto, u jesen organski sloj odgrnite, tlo nađubrite i okopajte, pa pokrivku obnovite tako da bude debela 15 cm.

Pročitajte: Zašto je jesenje čišćenje i zaštitu voćnjaka važno pravovremeno početi?

Đubrenje organskim i mineralnim đubrivima

Prije obrade tlo nađubrite organskim i mineralnim đubrivima. Stajsko đubrivo, kompost i ostala organska đubriva obogaćuju tlo humusom, mikroorganizmima i glistama te poboljšavaju plodnost tla.

Voćke đubrite zrelim stajnjakom svake treće ili četvrte godine sa 300 do 400 kg na stotinu četvornih metara ili 100 kg po stablu, a kompostom đubrite voćke pri sadnji. Organska đubriva rasipajte po cijeloj površini i pomiješajte s tlom u toku obrade.

Pojedinačna stabla na travnjaku koji ne želite okopavati đubrite kopanjem jama promjera 30 do 40 cm, dubine oko 30 cm, koje valja napuniti đubrivom. Površinski sloj tratine u obliku busena iznad svake jame brižljivo izrežite, odvojite i poslije đubrenja vratite na mjesto, pa travnjak neće biti jako oštećen.

Za jesensko đubrenje voćaka preporučuju se i mineralna kompleksna gnojiva s manjim udjelom azota: NPK 7-14-21, NPK 7-20-30, NPK 6-18-36, koja ne sadržavaju hlor na koji su voćke osjetljive. Količine đubriva zavise od vrste voća i sorti, uslova uzgoja u voćnjaku i željenog kvaliteta voća, a za male se voćnjake preporučuje 1 – 1,5 kg po stablu ili oko 4 – 6 kg na stotinu četvornih metara. Za jagodasto voće potrebno je 30 – 60 g na četvorni metar. Zatravljene voćnjake đubrite po cijeloj površini, povećavši količinu đubriva za jednu trećinu zbog gubitaka.

U voćnjaku povremeno provedite i zelenu đubrenje, posebno ako ne možete nabaviti stajsko đubrivo. Nakon obrade tla u jesen posijte stočni grašak (1,5 kg/100m2), kokotac (0,25 kg/100m2), slačicu (0.15 – 0.25 kg/100m2) ili neku drugu kulturu koja stvara mnogo zelene mase. U proljeće, od aprila do juna, kad je većina biljaka u punoj cvatnji, zelenu masu pokosite, ostavite nekoliko dana da se malo prosuši pa je ukopajte.

Obavite li đubrenje i obradu tla u voćnjaku redovno svake jeseni, uloženi trud višestruko će biti nagrađen bogatim urodom sljedeće godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI