Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOrezivanje ruža - Evo kako to da uradite!

Orezivanje ruža – Evo kako to da uradite!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruže su zimzeleni žbunovi koji u našim umjereno kontinentalnim uslovima, usljed zime, odbacuju listove. Prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti preko desetak stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dijela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.

Radovi koji se obavljaju oko održavanja ruža svode se na 5 važnih koraka:

  • nekoliko okopavanja tokom godine,
  • redovno zalivanje, pogotovo u toplijem djelu sezone,
  • zaštitu biljke pesticidima od štetočina i bolesti,
  • prihranu organskim i mineralnim đubrivima i, naravno,
  • pravilno orezivanje.

Ruže se orezuju 3 puta tokom godine.

  • Proljetna rezidba ruža vrši se u februaru, kada je potrebno odrezati sve izbojke na visinu od desetak centimetara, vodeći računa o tome da postoje bar dva-tri zdrava pupoljka koji će dati nove grane.
  • Ljetnja rezidba, od maja do septembra predstavlja orezivanje precvjetalih grana, ali ne samo sa cvjetnom drškom, već zavisno od veličine biljke, potrebno je skratiti granu bez cvijeta desetak ili više centimetara, a kod izrazito bujnih sorti povijuša i jakih čajevki nekada i ceo metar.
  • Jesenja rezidba se obavlja tokom novembra, odmah nakon prvih mrazeva, i predstavlja samo djelimično uklanjanje grana ruže. To znači da je potrebno odrezati velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile. Nekada je potrebno samo korektivno odrezati dijelove biljke da bi joj se moglo prići radi jesenjeg riljanja ili okopavanja, kao i da bi se biljka mogla kvalitetno i obilno zagrnuti zemljom ili kompostom. Pored zagrtanja, potrebno je posuti oko svake ruže jednu šaku mineralnog đubriva formulacije NPK 8-16-24 i blago prekopati. Ako vremenski uslovi dozvole, potrebno je odabrati lepe i suve dane i poprskati ružu zaštitnim sredstvom na bazi bakar-oksihlorida, koji sprječava pojavu crne pjegavosti listova početkom godine.

Izvor: agromedia

PROČITAJTE:

Savjeti za lako i uspiješno orezivanje žbunastih ruža

Zaštita ruža od zime u zavisnosti od vrste ruža

Zaštita RUŽA od BOLESTI!w]

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI