Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Orezivanje kupine u rodu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje kupine u rodu je veoma jednostavno. Obavlja se u dva navrata: rano s proljeća i i u drugoj polovini ljeta, poslije berbe.

Proljećno orezivanje kupine

Proljećno orezivanje se izvodi krajem marta ili početkom aprila, čim vremenske prilike dozvole. Obavlja se na tak način što se prvo izvrši prorjeđivanje izdanaka, pri čemu se povređeni i nedovoljno razvijeni izdanci uklanjaju do zemlje, a ostaju samo zdravi i dobro razvijeni. Kod kupina koje rastu uspravno ostavljaju se u toku druge i treće godine po 3-4, a kasnije po 5-6 izdanaka.

Ako se kupina gaji po sistemu žive ograde, a ne u žbunovima, onda se prorjeđivanje vrši tako što se na svaki dužni metar ostavi po 9-14 izdanka, u zavisnosti od sorte i razvijenosti mladara, a zatim se oni skraćuju.

Pročitajte: Vrste i načini postavljanja naslona za KUPINE

Normalno, izdanci kupine se prekraćuju prema njihovoj bujnosti, odnosno debljini, pri čemu se nastoji da se ne prekraćuju mnogo. Ukoliko se izdanci više prekraćuju utoliko će biti manji prinos i obrnuto. Najidealnija visina za prekraćivanje izdanaka je 1,5 do 1,8 m. Na toj visini berači mogu da dohvate plod, a da se ne propinju mnogo.

Za razliku od maline, kupina obrazuje mnogo postranih lastara, odnosno mladara, tako da se već do polovine ljeta jako razgrana. Ovo je naročito izraženo u sušnim godinama. Stoga je potrebno da se ovi prevremeni izbojci prekraćuju, a oni koji se ostavljaju da se pinciraju odnosno zakinu na 3-4 pupoljka.

Ovo prorjeđivanje i pinciranje prevremenih izbojaka potencira uspravniji porast izdanaka i postizanje većih prinosa u sljedećoj godini. Prilikom pinciranja trebalo bi sve izdanke koji će se ostaviti za rod za iduću godinu – malo prekratiti, da bi se potenciralo izbijanje prevremenih izbojaka, radi povećanja rodnosti.

Pročitajte: Razmnožite kupine vrhom stabljike

Ljetnje orezivanje kupine

Ljetnje orezivanje kupine obavlja se po završetku berbe. U ovoj rezidbi treba do osnove odsjeći sve prošlogodišnje izdanke koji su u ovoj godini donijeli rod. Tom prilikom valja do zemlje sasjeći i sve slomljene, suve i kržljave izdanke, pa ih iznijeti iz kupinjaka i spaliti.

U slučaju pojave bolesti antraknoze treba poslije berbe do osnove sasjeći sve izdanke (i stare i mlade), pa ih takođe spaliti. Poslije toga kupinjak se obilno pođubri kombinovanim đubrivom NPK (10+12+26), sa oko 50 kg po hektaru, pa se zemljište prekopa i dobro zalije, da bi se podstakao brži razvoj novih izdanaka za rod u sljedećoj godini.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI