Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOrahov list kao prirodni konzervans

Orahov list kao prirodni konzervans

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Umjesto hemikalija označenih slovom E uzmite so, sok od limuna, ruzmarin, šećer, orahovo lišće.

Konzervansi su materije, prirodne ili sintetičke, koje pomažu da hrana ostane duže svježa i sprečavaju da se prerano pokvari. Po pravilu sva upakovana hrana tretirana je nekim od vještačkih konzervansa. Ipak, mnogi prirodni konzervansi djeluju jednako dobro kao i njihove sintetičke paralele.

So

So se koristi kao prirodan konzervans od davnina. Primjenjena za ribu i meso, so pomaže dehidriranju mikroorganizama i zaustavlja rast bakterija, čuvajući hranu svježom u dužim periodima, čak i godinama. So se takođe bori protiv kvasca i plijesni. Suhomesnate prerađevine, koje traju duže od svježeg mesa, primjer su konzerviranja sa solima. Natrijum-hlorid izvlači vlagu, stvarajući okruženje štetno za rast bakterija.

Sok od limuna

Sok do limuna sadrži obilje vitamina C, moćnog antoksidansa koji sprečava kvarenje i truljenje. Slično soli, sok od limuna izvlači vodu, uravnotežujući pH faktor i prirodne kiseline u hrani. C6H807 ili limunska kiselina je kiselina koja se nalazi u limunu, a koristi se u pićima, hrani, kozmetici i lijekovima za očuvanje boje i ukusa.

Pročitajte: Veoma moćan prirodni antibiotik, koji će pročistiti vaše tijelo

Sirće

Sirće je proizvedeno fermentacijom rastvora šećera i vode i djelotovan je prirodan konzervans. Sirćeta kiselina ubija mikrobe i zaustavlja kvarenje hrane.

Ekstrakt ruzmarina

Ekstrakt ruzmarina nastaje destilacijom lišća ruzmarina i moćan je konzervans. Njegov antimikrobni sastav sadrži karnoznu i rozmaransku kiselinu, antioksidante koji djeluju kao štit do propadanja. Smatra se da ruzmarin ima preko 24 antioksidanasa koji imaju duži vijek djelovanja od većine ostalih vrsta antioksidanasa.

Šećer

Šećer prirodno čuva hranu izvlačeći vodu i ubijajući mikroorganizme i bakterije. Popularan za čuvanje voća, gdje visok udio šećera veže vodu i sprečava rast bakterija. Šećer se često dodaje u vodu u vazi za cvijeće kako bi se nahranili cvjetovi i sprečilo da prerano uvenu.

Pročitajte: List vinove loze – Jedan od najjačih prirodnih lijekova

Turšija sa orahovim listom

Desetak usitnjenih orahovih listova (bez drške) i šaka meke kore sa nekoliko orahovih plodova dovoljni su da od kvarenja zaštite oko 5 kg povrća.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...