Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaList vinove loze - Jedan od najjačih prirodnih lijekova

List vinove loze – Jedan od najjačih prirodnih lijekova

List vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6 kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivpalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Svježe grožđe, grožđice i vino su ljekoviti, a ljekovit je i list vinove loze, bogat vitaminima i mineralima. Na Mediteranu se mnoga jela pripremaju s listom vinove loze. Između ostalog i grčke dolme (mediteranske sarme kod kojih se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze).

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, a to su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, artritisa, te bolesti probavnog sistema poput Crohnove bolesti. Životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

List vinove loze ljekovitost

List vinove loze za vene

List vinove loze za vene je jedan od prirodnih lijekova za vene koje vam može olakšati muke. Posebno je značajan za liječenje problema sa lošom cirkulacijom u nogama koji je upravo osnovni problem kod ljudi koji imaju proširene vene. Smanjuje upale u venama, zatim stabilizuje endotelnu sluznicu kapilara i utiče na saniranje ovih problema i tako smanjuje oticanje zglobova.

Obloge se nanose veoma jednostavno

  • Na čiste noge namažete malo vazelina i preko stavite list vinove loze na mjesta gjde imate probleme
  • Zatim preko lista stavite plastičnu foliju
  • Ostavi oblogu da stoji 20-30 min
  • Na kraju isprati hladnom vodom i namazati kremu za vene
  • Obloge od lista vinove loze se stavljaju jednom do dva puta sedmično. Ono što je dobro kod njih, jeste što momentalno umanjuju otok i umiruju peckanje i bol.

Pročitajte: Recept za ulje protiv bolova – Lavanda, kamfor i maslinovo ulje

Čaj od lista vinove loze

Ljekovito djelovanje čaja od listova vinove loze koristi se kao lijek za liječenje reumatizma, gihta, povraćanja i krvavog ispljuvka. Amerikanci koriste čaj od lišća vinove loze protiv dijareje, hepatitisa i želudačnih bolova. Dok čaj od cvjetova vinove loze koristi se za liječenje oslabljene funkcije mozga i kičmene moždine.

Priprema čaja:

  • 2 dl vode
  • kašikica osušenog lišća vinove loze
  • Prokuvati i ostaviti da stoji 10 – 15 minuta, pije se tri puta dnevno kroz tri sedmice.

Ako želite da osušite listove vinove loze, to se radi na tradicionalan i sasvim uobičajen način.

Kada listove uberete, rasporedi ih na čisto platno, u prostoriji koja je dobro provjetrena, i da nisu na direktnom suncu. Neka se listovi međusobno ne dodiruju.

Pročitajte: Čaj i tinktura od jorgovana – Evo kako da ih koristite i napravite!

Morate dobro osušiti listove kako se oni ne bi kasnije upljesnavili. Vrijeme sušenja je individualno i zavisi od uslova i temperature.

Može trajati od nekoliko dana pa sve do dvije nedelje. Osušeni listovi se skladište u papirne kese, na hladnom i tamnom mjestu. Svaka vlaga može uzrokovati pojavu plijesni i samim tim kvarenje listova.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

sadnja šljive

Kada je pravo vrijeme za SADNJU ŠLJIVE i kako se ona...

U našoj  zemlji nalazimo šljive na veoma različitom zemljištu i geološkom supstratu. Klima je presudna za uspješnu kulturu šljiva. Gdje postoje povoljni klimatski uslovi...