Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoje povrće se sije u oktobru i novembru

Koje povrće se sije u oktobru i novembru

Oktobar već mnogo godina unazad zna da bude lijep i sunčan, sa prijatnim temperaturama i kažemo da je to produžetak ljeta ili Miholjsko leto. Ovakvi uslovi nam izuzetno pogoduju za radove u bašti i jesenju sjetvu povrtarskih kultura. Ako imate prostora za povrće zašto ga ne iskoristiti i tokom zimskog perioda. Evo šta možete da posijete u jesen i berete u proljeće.

Spanać

Ako posijete ozimi spanać na otvorenom u oktobru, možete očekivati berbu na proljeće, negdje u aprilu ili maju. Spanać je poznat po tome što veoma dobro podnosi niske temperature, tako da bez problema pregura zimu. Izdržava mraz do -8, a ako su dobro ukorenjene biljke prekrivene sniježnim pokrivačem može da podnese i -20. Spanać se sije u redove u dobro pripremljeno, plodno zemljište. Razmak između redova treba biti 25 centimetara, a dubina sjetve za spanać je 3-4 centimetra. U bašti se spanać sije ručno. Nakon nekog vremena biljke se proređuju, tako da razmak između biljaka u redu bude 10 centimetara. Spanać voli vodu, pa ga treba često zalivati, osim kad je mraz. Bere se kad formira lisnu rozetu od 6 listova pa nadalje, a pre formiranja cvetnog stabla. Kada se ubere svjež treba da se iskoristi u roku od 5 dana. U frižideru može da se čuva duže, a može se i blanširati pa zamrzavati.

Grašak

Iskustva su pokazala da je baš dobro posijati grašak u jesen. Jesenjom sjetvom graška postiže se bolji prinos i veći kvalitet. Sjetvu graška u jesen najbolje je obaviti u novembru. Ne treba žuriti sa sjetvom graška, jer on do zime treba da naraste svega 10 centimetara. Tako male biljke su otporne i dobro podneose niske temperature, čak do -15. Ako se porani sa sjetvom i do zime narastu velike biljke, one bi mogle da izmrznu, jer su manje otporne. Grašak se sije u redove, a međuredni razmak je 20-30 centimetara, a razmak u redu 5 centimetara. Dubina sjetve je 3-5 centimetara. Mahune graška u proljeće dospijevaju za berbu, a time se prostor u bašti oslobađa za neke druge povrtarske kulture, kao što su paradajz, krastvac i paprika, koje mogu da se sade odmah poslije graška.

Majski luk srebrnjak

Tokom mjeseca oktobra možete posijati i majski luk srebrnjak, koji je karakteristične bijele boje. Sjetva se obavlja u redove. Međuredno rastojanje je 25 centimetara, a razmak u redu je 5 centimetara. Kao mladi luk se bere u rano proljeće i tako se proređuje, a već krajem maja ili početkom juna dospijeva za vađenje glavica. To je pogodno za bašte, jer se oslobađa zemljište za povrće koje se sadi u maju i junu.

Bijeli luk

Optimalno vrijeme za jesenju sjetvu bijelog luka jeste oktobar mjesec. Sadite bijeli luk u redove na razmak oko 30 centimetara, a razmak u redu 7 centimetara. Dubina sadnje je takva da čen treba da pokriva 2 centimetra zemlje. Odlično podnosi niske temperature i zimu. Kad je mraz onda miruje, a već u rano proleće krene sa intenzivnim rastom, jer je dobro ukorijenjen. Prednost jesenje sadnje bijelog luka je što ranije dospeva za branje, a ko se bavi proizvodnjom za prodaju kaže da se postiže bolja cijena.

Peršun

Peršun može da se sije ili još bolje da se sadi iz rasada u oktobru i novembru. U pitanju je veoma otporna biljka koja može izdražati mraz do -20. Sjme peršuna klija na 2 stepena, optimalna temperatura za rast biljke je 18 stepeni, a može uspiješno da prezimi u zemlji. Tako da ako posijete peršun na jesen i proljeće, možete imati svjež peršun kao začin tokom cijle godine.

Matovilac

Od septembra pa na svakih 10 dana možete sijati matovilac, ako imate mjesta u vrtu. To je salata koja se u našim krajevima može uspešno uzgajati tokom zime, a obzirom na to da su poslednjih godina zime dosta blage to mu još više pogoduje. Otporan je na niske temperature i rijetko izmrzne. Sije se u redove na razmak od 10-20 centimetara. Matovilac niče za 10 dana poslije sjetve, a za berbu dospijeva već poslije 60-80 dana. Prilikom berbe ne moraju da se čupaju cijele rozete, nego može da se siječe i uzimaju se samo listovi, a iz potkraćenih stabljika kreću novi izdanci. Matovilac obiluje vitaminom C što nam u zimskom periodu svakako treba.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...