Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeEvo zašto je važno proljećno čišćenje travnjaka

Evo zašto je važno proljećno čišćenje travnjaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uređenje travnjaka i bašte trebalo bi raditi svakog proljeća, kako bi kasnije izgledali ljepše i urednije i kako biste se riješili korova.
Grabljanjem travnjaka ono se prozračuje jer se izbacuje zaostalo lišće i sav otpad koji se nataložio tokom zimskih dana. Ukoliko se te “nečistoće” ne uklone, mrtvi biljni ostaci doprinijeće formiranju sloja sličnoj slami. Grabljanje, takođe, ravnomjerno raspoređuje travu koja je zgrudvana. Za taj posao potrebne su jake grablje, a najbolje je raditi kada je zemlja suva. U suprotnom mogli biste počupati travu.Na mjestima koja su ogoljena zasijte novu travu. Najbolje vrijeme za sijanje trave je kasno proljeće, kada su temperature uveliko u plusu. Kada budete sijali travu koristite azotno đubrivo sa sporim oslobađanjem. Pet sedmica nakon što ste zasijali travu ponovo je prihranite azotnim đubrivom sa brzim oslobađanjem. Ovo đubrivo treba nanijeti i otprilike tri nedjelje nakon što trava počne da zeleni.

Pročitajte: Pet koraka za savršen travnjak, bez korova, suvih dijelova i štetočina

Još jedan od koraka ka lijepom travnjaku je aeracija. To je bušenje rupica u zemljištu kako bi vazduh, voda i hranljive materije iz đubriva stigle do korijena trave. Ona sprečava zbijenost zemljišta i doprinosi bujnosti travnjaka. Koliko često ćete vršiti aeraciju travnjaka zavisi od vrste tla i načina na koji ga koristite.

Eliminišite glodare. Ako na travnjaku primijetite rupe glodara, postavite mamce kojima ćete ih eliminisati. Ukoliko uočite korov, primijenite herbicide. Koristite herbicide širokog spektra djelovanja, koji podjednako eliminišu višegodišnje i jednogodišnje korove. Tretirajte ili iskopajte višegodišnji korov sa korijenom, kada počne da se pojavljuje na travnjaku ili u bašti. Dobra stvar je što se on lako može uočiti u proljeće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI