Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiOGROMNA KORIST OD PEPELA: Ako se grijete na drva NE BACAJTE proizvod...

OGROMNA KORIST OD PEPELA: Ako se grijete na drva NE BACAJTE proizvod sagorijevanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko se grijete na drva, nipošto nemojte da bacate prirodni produkt sagorijevanja.

Pepeo od ogrevnog drveta toliko je korisna stvar da može da se upotrijebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grijete na drva, nipošto nemojte da ga bacate.

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, bijeli luk, ali i ruže. Prije nego što posijejete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Stručnjaci savjetuju kako se PEPEO može iskoristiti u poljoprivredi

Takođe, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste cijeđ. Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja. Takođe, sapun od cijeđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način otjerati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

PROČITAJTE: Pepeo izvor plodnosti zemljišta ali i zaštite

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete posle ovog tretmana morati i da ih okupate.

Izvor: balkanspress.com , hayat.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI