Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaAgronom objasnio kada grožđe postaje opasno po zdravlje – DVIJE STVARI MORATE...

Agronom objasnio kada grožđe postaje opasno po zdravlje – DVIJE STVARI MORATE ZNATI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Grožđe sadrži mnogo hranljivih sastojaka. Međutim, pod određenim uslovima donijeće više štete nego koristi, rekao je Vladimir Vikulov, agronom i stručnjak za poljoprivredu.

Ono nije samo ukusno, već i zdravo, ali ove sočne bobice ne treba pretjerano koristiti. Neke stone sorte sadrže vrlo veliku količinu šećera, uglavnom glukoze i fruktoze, koje se vrlo brzo apsorbuju, kaže Vladimir Vikulov.

“Izgleda vam da ste pojeli šaku grožđa, ali ona može težiti kilogram i vi ste tako unijeli 150 grama fruktoze, što je ozbiljan udarac za tijelo. Količina šećera zavisi od sorti i tradicije gajenja.

U Uzbekistanu grožđe akumulira suludu količinu šećera, 20% ili više. Stone sorte svijetlih boja uzgajane u južnoj Evropi sadrže znatno manje šećera“, – precizirao je stručnjak.

Takođe treba imati na umu, dodao je agronom, da se vinogradi redovno tretiraju raznim pesticidima. U većini uzgajanih područja to su fungicidi na bazi bakra i sumpora koje je teško isprati sa grozdova. Zbog toga ih morate vrlo pažljivo oprati.

“Na grožđu se lako možete uočiti korišćenje hemikalija, posebno preparata bakra – plavičaste očvrsle kapljice. To se ispere, ali ne sve i ne u potpunosti.

Grožđe nije jabuka, nije banana, niti citrusi koji se mogu oljuštiti. Njega jedemo cijelo, pa ga je potrebno temeljno isprati. Preporučuje se da ga operete u slabom rastvoru sirćeta, više puta“, dodao je Vladimir Vikulov.

Agronom je posavjetovao na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine grožđa.

“Pogledajte porijeklo, datum, izgled i godišnje doba. Ako piše da je grožđe iz Maroka, a sada je tamo proljeće, onda je najvjerovatnije ili prošlo dugu fazu skladištenja, ili nije u potpunosti iz Maroka.

Glavna sezona grožđa započinje nešto kasnije – septembar, oktobar, novembar grožđe sazrijeva. Mnoge sorte su pogodne za dugoročno skladištenje “- rekao je Vladimir Vikulov.

Izvor: webtribune.rs

PROČITAJTE:

GROŽĐE – Rješenje za 10 tegoba

Originalan specijalitet: Grožđe i ljuta papričica u turšiji

DA LI JE BOLJE BIJELO ILI CRNO GROŽĐE?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI