Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOčajnica - Idealna trava za žene

Očajnica – Idealna trava za žene

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Očajnica ili macina trava reguliše menstrualni ciklus, pomaže u lečenju steriliteta, stimuliše lučenje žuči…

Macina trava ili očajnica odavno je poznata ljekovita biljka. Narodna medicina preporučuje je u tretmanu plućnih bolesti i groznice, bolesti živaca, katara disajnih organa i želuca, kašlja, žutice i nekih ženskih bolesti.
Od macine trave priprema se čaj koji, po narodnom receptu, treba piti tri puta dnevno po jednu vinsku čašu u periodu kada žena želi da zatrudni. Isti takav čaj koristi se i za borbu protiv plućnih bolesti, prehlada, tuberkuloze i groznice, pomaže kod manjka apetita, poboljšava rad jajnika. Najbolje je čaj zasladiti medom.

Macina trava (Marrubium vulgare) je mnogim očajnim ženama pomogla da postanu majke. Tako je vremenom i dobila nadimak očajnica.

Macina trava prije svega utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa kod žena, pomaže u regulaciji rada polnih žlezda i proizvodnji hormona, i ublažavanju predmenstrualnim i menstrualnih tegoba.

Rješenje narodne medicine protiv steriliteta

Jednu kašiku očajnice potopiti u 2,5 dl hladne vode. Staviti da proključa, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Procjediti i piti dnevno po tri ili četiri ovakve doze čaja.
Ovako pripremljen čaj od macine trave je, za žene koje nemaju drugih oboljenja, siguran za upotrebu. Čaj od macine trave potrebno je redovno piti najmanje mjesec dana, a obično se tek za dva-tri mjeseca postiže efekat. Ne treba ga piti za vrijeme menstrualnog krvarenja.
Nakon tri mjeseca neophodno je napraviti pauzu od mjesec dana, jer kod nekih osoba dugotrajna upotreba ovog čaja može dovesti do pojave hipertenzije (povišenog krvnog pritiska).

Ukoliko dođe do trudnoće obavezno prestati sa ispijanjem čaja, zato što u tom momentu u telu žene počinje sasvim drugačiji hormonski ciklus.

Za šta je još dobra očajnica?

– Pomaže obolelim disajnim organima (kod kašlja, gripa, bronhitia, tuberkuloze), jer podstiče izlučivanje sluzi
– Stimuliše izlučivanje žuči
– Olakšva probleme sa varenjem koje prati i nadutost
– Preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa za snižavanje nivoa šećera u krvi
– Pomoć od grčeva u mišićima (i to ne samo mišića materice već i drugih)
– Koristi se i spolja na koži kao sredstvo za čišćenje rana.

Čaj od macine trave upotrebljava se isključivo po potrebi za pomoć u terapiji i nikako se ne svrstava u neobavezne napitke.
Ne treba ga piti u toku trudnoće i dojenja!

Izvor: magicnobilje.com

PROČITAJTE:

Maska od tikvica: Brzo vraća vlažnost umornoj i starijoj koži

Prirodni losion protiv opadanja kose /RECEPT/
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI