Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHOĆU-NEĆU evo koja ljekovita svojstva ima ova samonilkla biljka

HOĆU-NEĆU evo koja ljekovita svojstva ima ova samonilkla biljka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hoću-neću (Capsella bursa-pastoris) je korovska biljka koja raste u većini dijelova svijeta. U narodnoj medicini prije svega je poznata po svom izraženom efikasnom djelovanju na zaustavljanje krvarenja.

Drugi nazivi u narodu su voli me, ne voli me, rusomača i pastirska torbica (zato što listići ove biljke svojim trouglastim oblikom podsjećaju na izgled pastirske torbice).

Od aktivnih komponenti, hoću-neću sadrži flavonoide (kvercetin, diosmetin, luteolin, hesperidin), glikozide, amine (acetilholin, holin, histamin, tiramin), etarska ulja (posebno kamfor), karotenoide, vitamine A, B, C i K.

Smatra se da ljekovito dejstvo biljke uslovljava ukupna kombinacija većeg broja aktivnih principa, a ne jedan izolovani sastojak. Zbog toga se uvijek preporučuje da se u svrhu tretmana koristi cijela biljka, odnosno u slučaju hoću-neću, njen nadzemni dio (herba).

Upotreba hoću-neću u narodnoj medicini potiče još iz antičkih vremena, a podaci o njenom adstringentom djelovanju mogu se naći u mnogim srednjevjekovnim knjigama. U I svijetskom ratu, vojnici su je koristili, u nedostatku drugih sredstava, za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Kod kojih problema se preporučuje upotreba biljke hoću-neću?

Danas, prva preporuka za upotrebu biljke hoću-neću je bilo koje spoljašnje ili unutrašnje krvarenje:

  • Obilno ili produženo menstrualno krvarenje
  • Krvarenje iz materice nakon porođaja
  • Krvarenje iz digestivnog trakta (čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, krvarenje u crijevima)
  • Krvarenje na nivou urinarnih puteva i organa
  • Lokalno nanošenje preparata koji sarže hoću-neću preporučuje se kod proširenih vena i hemoroida, posebno ukoliko postoji krvarenje

Djelovanje biljke na zaustavljanje krvarenja može biti posredovano materijama sa djelovanjem sličnim hormonu oksitocinu (oksitocin podstiče kontrakciju glatkih mišića koji okružuju krvne sudove, posebno onih u materici). Analizom aktivnih principa, nađeno je da neki od njih mogu djelovati i na ubrzanje zgrušavanja krvi, koje takođe doprinosi bržem zaustavljanju krvarenja.

Osim u tretmanu krvarenja, hoću-neću može biti od pomoći i u tretmanu upale mokraćne bešike i dijareje. Takođe, pokazano je i povoljno dejstvo rusomače u tretmanu povišenog krvnog pritiska, obično u obliku čajnih mješavina.

U narodnoj medicini, hoću-neću se preporučuje za zaustavljanje obilnog krvarenja nakon porođaja, kao i kod starijih žena koje imaju problem sa ispadanjem materice (prolaps uterusa).

U kineskoj narodnoj medicini, hoću-neću se koristi za “rashlađivanje krvi” i u tretmanu dizenterije. Smatra se da može da poboljša vid.

Upotreba biljke hoću-neću u ishrani

Hoću-neću se koristi u ishrani već stotinama godina. Listovi se koriste svježi, kao salata, ili za kuvanje jela. Sjeme ima pikantan ukus, pa se može koristiti kao zamjena za slačicu (senf).
U Japanu, rusomača je jedan od sastojaka Nanakusa-Gayu, supe od pirinča sa 7 biljaka, koja se tradicionalno priprema 7. januara.

Tretmanski, hoću-neću se može koristiti svježa ili sušena, za pripremu čaja, tinktura ili kao satojak melema i krema za spoljašnju upotrebu.
Preporuka za pripremu čaja: 1-2 kafene kašičice preliti sa 2dl proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Procijediti i piti 2-4 puta u toku dana.

Biljka hoću-neću nema zabilježene neželjene efekte kada se koristi u preporučenim dnevnim dozama. S’ obzirom na uticaj na sniženje krvnog pritiska, osobe koje piju antihipertenzive trebalo bi da redovno kontrolišu nivo pritiska, zbog mogućeg sinergijskog djelovanja. Takođe, osobe koje piju lijekove za razrijeđivanje krvi trebalo bi da obazrivo koriste ovu biljku, usljed njenog prokoagulantnog dejstva.

Izvor: primed.rs

PROČITAJTE:

Neven – Biljka za 100 bolesti

PERUNIKA – Da li znate koja ljekovita svojstva ima ova biljka? /RECEPTI/

Ljubičica – Poznata je kao dekorativna biljka, a veoma je ljekovita

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI