Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPČELINJAK - Posljednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

PČELINJAK – Posljednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novembar je mjesec u kojem bi svaki pčelar trebao obaviti posljednje pripreme da bi pčele što lakše prezimile i dočekale prvo proljetno sunce.

Ukoliko to već niste uradili savjetujemo zimsko utopljavanje društava, prekrivanjem novinama, kartonima, stiroporom i jutenim vrećama.

Takođe, pored utopljavanja manje iskusni pčelari, koji nisu u prethodnom periodu osigurali dovoljnu količinu hrane, sad preko satonoša dodaju šećerne pogače od 1,5 – 2,00 kg, dok većina pčelara s dugogodišnjim iskustvom prvo utopljavanje i prihranu pčela vrši krajem zime i s pojavom prvog proljetnog legla.

U ovom periodu je potrebno izvršiti i postavljanje zaštitnih češljeva na ljeto protiv ulaska miševa, osigurati dobru ventilaciju u košnici otvaranjem gornjih leta kod tipova košnice u kojima ne postoji otvorena mrežasta podnica, zaštititi košnice od naglih udara vjetra i mogućnosti prevrtanja.

▶Tretman ukidanja varoe:

Jedan od bitnih poslova u novembru je i tretman pčela za ukidanje varoe koji pored osnovnih tretmana u proljeće i ljeto (bitni tretmani jer sprječavaju veliku brojnost varoe i dolazi do manjeg oštećenja same pčele, sigurnijeg opstanka društa u jesen i pripreme za zimu) pomaže da se zada zadnji udarac varoi koja se u ovom periodu nalazi na pčelama.

Najčešći preparati koji se koriste u ovom periodu su Perizin, Apitol, Bienenvohl i oksalna kiselina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI