Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img

Novi adut vašeg vrta – UKRASNI LUK

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasni luk (rod Allium) pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspjeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi.

Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika. U stvari, svaki se cvat sastoji od brojnih sitnih zvjezdastih cvjetova koji se javljaju u lipnju i srpnju. Osim impresivne glave cvjeta, ukrasni luk takođe osvaja svojim dugačkim zelenim ukrasnim listovima, zbog čega će svoje mjesto pronaći u gredici vrta jednako kao i rezano cvijeće.

Rod allium obuhvaća oko 500 vrsta: riječ je o paleti divno cvjetajućeg lukovičastog bilja, među kojem se ističe Allium giganteum kao jedna je od najvećih vrsta ukrasnih lukova. Može narasti od 80 cm pa sve do dva metra u visinu! Veliki plavozeleni listovi ove biljke niču u proljeće, no do cvatnje većim dijelom uvenu.

Među popularnijim vrstama je i Allium Millennium, kojeg krase ružičasti loptasti cvjetovi. Oni su nešto niži od giganteuma: doseđu između 60 i 120 cm.

Ako ste pomislili da zbog imena ima nekakve veze s “običnim” lukom, prevarili ste se. Ukrasni je luk divnog, slatkog mirisa, a cvjetovi mogu biti bijele, plave, ljubičaste, ružičaste i žute boje.

Lukovice sadite u jesen, prije nego što se tlo smrzne. Kako vole sunce, posadite ih na južnoj strani vrta ili tamo gdje je uglavnom sunčano i to na 20 cm dubine. Potrebno je dodati gnojivo prilikom sadnje te jednom godišnje, u proljeće. Tlo neka bude dobro drenirano, a kako se radi o višegodišnjoj biljci, ostavite je na miru i sama će se raširiti u vrtu.

PROČITAJTE:

Ukrasne trave i šaševi

Ukrasni kupus – Raskošne boje u tmurnim danima, ovo je pravi zimski dragulj

Pogledajte 9 ukrasnih biljaka koje najbolje rastu u vodi

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI