Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUkrasni kupus - Raskošne boje u tmurnim danima, ovo je pravi zimski...

Ukrasni kupus – Raskošne boje u tmurnim danima, ovo je pravi zimski dragulj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasni kupus (kelj) cijenjena je ukrasna biljka zbog svoje boje unutarnjih listova. Zbog svog prepoznatljivog i zanimljivog izgleda nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a najljepše će izgledati ukoliko ga posadite uz niske trave.

U jesen dolazi do sušenja većine biljaka u vrtovima, ali ukrasni kelj tada počinje pokazivati svu svoju raskoš. Porijeklom je iz Europe i Azije, a pripada porodici Brassicaceae (kupusnjača).

Opis

Ukrasni kupus prekrasna je biljka za jesensko i zimsko uređenje cvjetnih gredica i oruba. Svoju ljepotu pokazuje tek u jesen i zimu jer jarke boje dobija tek kada zahladi. Krupne rozete u bež, ružičastim i bordo nijansama učiniti će svaki vrt spektakularnim. Prepoznatljiv je po sivo-zelenom lišću koji mogu biti kovrčavi i izrezani. Ukrasni kupus je dvogodišnja biljka koja u drugoj godini razvija granu sa žutim cvjetićima. U proljeće cvijeta pa je moguće sakupiti sjemenke i ponovno ih posijati.

Neke vrste ukrasnog kupusa su niske i narastu svega 30 cm, dok su neke visoke i narastu do 1 m visine te su pogodne za vaze i aranžmane. Glavice su široke oko 60 cm, ali postoje i sorte koje formiraju veći broj manjih glavica promjera 10-20 cm.

Tehnički je jestiva biljka, ali može biti malo više gorka u odnosu na običan kupus, pa nije tako ukusan.

Uzgoj

Mlade biljčice se ne razlikuju od rasada običnog kupusa.

Sa sjetvom se kreće na otvorenoj površini tijekom svibnja i lipnja te klije 8-12 dana. Sjemenkama je potrebna svjetlost da bi klijale pa ih treba samo blago utisnuti u tlo i ne prekrivati. Krajem kolovoza iznikle biljke treba presaditi na drugo mjesto gdje će ostati preko zime. Voli sunčane i vlažne površine.

Osim u vrt, ukrasni kupus može se posijati i direktno u tegle gdje tijekom ljeta lijepo raste, a u jesen dobije intenzivnu boju.

Ne zahtjeva posebnu njegu, obično tlo i normalno zalijevanje tijekom ljeta zadovoljiti će se njegove potrebe. Ukoliko se uzgaja u tegli potrebno ga je malo više zalijevati jer se tlo u teglama brže suši.

Ukoliko ste se odlučili za sjetvu u zaštićeni prostor, ukrasni kupus je potrebno rasaditi sredinom jeseni tako da se prilagodi hladnijim temperaturama sve dok nije velika razlika u temperature vani i u zaštićenom prostoru.

Kada ga sadite u vrt, donje listove obavezno prekrijete tlom i dobro zalijte. Ne formira čvrstu glavicu kao običan kupus. Svoje jarke boje dobije tek kada temperature padnu ispod 10 °C.

Ukoliko ga niste na vrijeme posijali, ne brinite – možete ga kupit u većini supermarketa i posaditi u vrt ili teglu, a možete se poigrati sa više vrsta ukrasnog kelja (osaka, tokio, paun…) i dobiti pravu simfoniju boja.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI