Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti"Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije vidio...

“Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije vidio pčelu” – Tegla bagremovog – 1.700

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bagremov med ove godine biće kao suvo zlato.

Godina je izuzetno loša, meda ima vrlo malo, pa mu je i cijena skočila na 1.200 dinara kod pčelara, a u radnjama i 1.700.

Mrazevi i suša doveli su do pada proizvodnje. Ipak, pčelari ne očekuju neku veliku zaradu, jer, kako kažu, sav novac će morati da iskoriste kako bi pokrili troškove proizvodnje.

“Cijena meda kod pčelara je skočila na nekih 1.000 do 1.200 dinara”, rekao je za Novosti Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Dodaje da ga ima vrlo malo ove godine i to što se dobije odmah ide u izvoz.

“Bagremov med u trgovinama je između 1.500 i 1.700 dinara za kilogram. Nemamo još podatke kakva će biti godina. Bagremovog meda je možda bilo na 20 odsto teritorije, a i tu je on bio ispod polovine prosečnog prinosa. Prošle godine smo imali i stare zalihe, a sada ih nemamo. Ni sa drugim vrstama meda neće biti bolja situacija. Ili je izmrzao ili nije medio”, navodi Živadinović.

Predsednik SPOS objašnjava da tu gde je bilo bagremovog meda, bilo ga je upola od prosječnog prinosa. Izvoz je mnogo doprineo da poskupi, jer je to najtraženiji med na svijetu. Zbog dobre cijene, pčelari su se odlučivali da ga prodaju.

Kako je ispričao Živadinović, ovakva situacija sa bagremovim medom, ali i cijena, biće plodno tlo za falsifikatore. Lažnom medu ne može se stati na put. U SPOS uvijek apeluju na građene da kupuju na provjerenim mjestima i da ne nasijedaju na niske cijene. Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije vidio pčelu.

Pročitajte: Preko 90 odsto falsifikata na tržištu – Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med /VIDEO/

Bagremov med se otkupljuje na veliko za nekih šest do sedam evra po kilogramu. Zasad je jedino dobra suncokretova paša, ali se ovaj med u Srbiji ne upotrebljava toliko kao druge vrste. Livadska paša nije bila loša, ali je podbacila lipova.

Cijene u Srbiji

Suncorketov – 600 do 900 rsd

Livadski – 1.000 do 1.500 rsd

Cvjetni – 800 do 900 rsd

Lipov – 900 do 1.100 rsd

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI