Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNjega prekalemljenih voćaka

Njega prekalemljenih voćaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prekalemljena voćka je pretrpila velike fiziološke poremećaje nastale jakim skraćivanjem grana krune. Zbog toga se postavlja zadatak da se pravilnom njegom brzo uspostavi fiziološka ravnoteža i nastavi normalan život voćke.

Nekoliko dana poslije kalemljena treba izvršiti pregled okalmljenog mjesta i premazati ga kalem-voskom. Ovo treba ponoviti i kasnije ako se ukaže potreba.

Zaštita od ptica i vjetra

Zaštita kalemova od ptica je važna mjera koja ne smije izostati. Zaštita se vrši povijanjem tanjih grančica preko kalema ili se za ovo koriste prutovi vrbe, loze, lijeske i sl. Pored savijanja u luk ljetorasti se mogu postavljati i na druge načine. Oni se mogu dobro iskoristiti i za zaštitu kalema od vjetra: sa strane odakle vjetar duva treba postaviti prutove i ljetoraste vezati na nekoliko mjesta rafijom.

Pročitajte: Alat pribor i materijal za kalemljenje

Njega preklamljene voćke ne može se završiti u godini kalemljenja, već se produžava i naredne 2-3 godine.

Prilivom hrane iz korijena nastaje brz razvoj izbojaka iz spavajućih pupoljaka koji su u stanju da uguše kalem ili da onemoguće porast ljetorasta kalema, pa je neophodno izvršiti čišćenje izbojaka odmah čim se pojave. Ovo čišćenje treba ponoviti u više navrata sve dok ljetorasti kalema ne ojačaju. Izbojke iz podloge treba sačuvati na onim dijelovima krune gdje se eventualno kalem nije primio ili je nedostajala grana za kalemljenje. Ove izbojke je najbolje okalemiti očenjem na spavajući pupoljak.

Kod prekalmljenih voćaka očenjem na spavajući pupoljak treba u proljeće skratiti podlogu iznad pupoljka i nastaviti njegu kao i kod prekalemljene voćke na zrelo.

Prilikom njege kalemljene voćke pažnju treba obratiti rasporedu ljetorasta u zavisnosti od oblika krune. Treba nastojati da buduće grane potiču od ljetorasta sa unutrašnje strane kalem grančice da bi bile čvršće i otpornije na lomljenje. Vođicu ostaviti sa strane odakle duvaju vjetrovi i voditi računa o pravilnom rasporedu ljetorasta. U prvoj godini treba izbjegavati skraćivanje ljetorasta, a ljetoraste koji konkurišu ljetorastu ostavljenom za produžetak grane poviti, razmaknuti ili eventualno skratiti. Suvišne unutrašnje ljetoraste skratiti, a prevremene grančice s ljetorasta ne treba skraćivati.

Njega u narednoj godini

Naredne godine u proljeće ljetoraste s produžene grane, ako su se dobro razvili, treba skratiti za oko jednu trećnu, a ako su nedovoljno porasli ne treba ih skraćivati. Ostale unutrašnje nepotrebne ljetoraste, kao i ostavljene hraniteljice, treba ukolniti u zavisnosti od razvijenosti krune. Takođe treba ukoloniti i sve vodopije. Kruna treba da dobije svoj oblik. Zelenom rezidbom, pinciranjem, prorjeđivanjem i povjanjem grančica u toku ljeta dajemo kruni oblik, usmjeravamo njen pravilan razvoj i ubrzavamo stupanje voćke u plodonošenje.

Sastavni dio njege prekalemljene voćke je i obrada zemljišta i đubrenja voćaka organskim i mineralnim đubrivima, posebno azotnim, zatim zalivanje i redovna zaštita voćaka. literatura “Kalemljenje voćaka”, Jovan Medigović

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...