Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoNjega jagnjadi nakon rođenja

Njega jagnjadi nakon rođenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon jagnjenja ovaca važno je na koji način ćemo njegovati i prihvatiti jagnjad.

U ovčarskoj proizvodnji prioritet je odgajati zdrava grla. Nakon što se ovca ojagnji, jagnjadima se očisti nos i usta od sluzi. Ako se desi da je jagnjenje bilo teško i dugotrajno, jagnje odmah moramo podići na zadnje noge, da bi izbacilo plodovu vodu iz usne duplje i spriječili njen prodor u pluća. Plodova voda u roku nekoliko minuta može izazvati gušenje ili u periodu od 2-3 dana upalu pluća.

Ukoliko se pupčana vrpca sama ne otkine, onda je presijecamo dezinfikovanim makazama i dezinfikujemo jodnim preparatima.

Ovca
Foto: AgroSavjet/Ovca i jagnje

Majčino vime treba oprati toplom vodom, obrisati suvom i čistom krpom. Prve mlazeve kolostruma treba izmusti u posebnu posudu, jer ima više mikroorganizama u tim prvim mlazovima, koji prave smetnju pri varenju, takođe i prostirka treba da bude suva, da bi se sprječio razvoj mikroorganizama, koji prouzrokuju razvoj određenih zaraznih bolesti.

Ako se rode zdrava i vitalna jagnjad, ona se dižu na noge za 10-15 minuta i traže sisu. Samo slabom i sitnom podmlatku treba pomoć prilikom dojenja. Jer jagnje mora popiti kolostrum što prije, najkasnije 24 sata nakon poroda. Značaj kolostruma je veliki, daje jagnjetu neophodnu energiju i antitijela protiv oboljenja sa kojima je ovca bila u kontaktu ili protiv kojih je bila vakcinisana. Ako se desi da ovca ne prihvati jagnje, onda se odvaja u poseban boks, gdje ostaje do prihvatanja od strane majke ili druge ovce.

U slučaju da majke nemaju dovoljno mlijeka, potrebno je jagnjad prihranjivati. U početku se može davati mlijeko od ovaca, krava ili koza, a u uzrastu od 2-3 nedelje može i mliječna zamjena, ali taj prelaz na zamjenu mora biti postepen. Ishrana jagnjadi u kasnijem periodu (nakon treće nedelje), zavisiće od toga kakva se proizvodnja dalje očekuje od njih. Ono što je poženjno i predstavlja jednu od preporuka, jeste i to da svaki uzgajivač ovaca treba imati zamrznuti kolostrum, koji se prilikom davanja jagnjadima mora polako zagrijavati, ne prelaziti temperaturu od 40 °S, jer ona uništava antitijela, a samim tim ako je jagnje hranjeno ovakvim kolostrumom onda je manje otporno.

Autor: Svjetlana Mičić

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

NEOBIČNA KRAĐA: Pokupili jagnje s livade i pobjegli “jugom”

Uticaj niskih temperatura na domaće životinje

Kako odrediti starost ovaca na osnovu izgleda zuba životinje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI