Petak, 30 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNeven - Sjetva u martu, prihod od maja do jeseni

Neven – Sjetva u martu, prihod od maja do jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljka koja je blagonosna je neven sjetva u martu – Neven je zahvalna biljka, gaji se u plodoredu. Sušeni cvijet je važan sastojak krema koje se koriste za smirenje upala sluznice i kao antiseptik. 

U Evropi se gaji kao biljka koja efikasno smanjuje broj nematoda u zemljištu. Berba počinje u maju mjesecu. Bere se cvijet koji se mora brzo sušiti (suve latice su higroskopne – lako upijaju vlagu) a očekivani prinos je 400 – 500 kilograma suvih latica po hektaru.

Savjete kako započeti uzgajanje daje Vam u sledećem tekstu Olivera Gavrilović, PSSS Srbija.

Neven traži puno svjetlosti i toplote. U fazi rozete podnosi niske temperature dok se samoniklo razvija na napuštenim zemljištima i pored puteva.

Za gajenje zahtjeva srednje lako i plodno zemljište sa dovoljno vlage, da bi prinos i krupnoća cvasti bile zadovoljavajuće. Dobro podnosi sušu, ali uz manji prinos i kvalitet sirovine.

Pored vrste Calendula officinalis selekcijom su stvoreni ukrasni varijeteti koji se često nalaze u cvetnim baštama i vrtovima, sa dekorativnim raznobojnim cvjetovima.

Pročitajte: Razmnožite NEVEN pomoću njegovih LATICA

Neven sjetva u martu

Neven se gaji jednu godinu (ređe dve) i u plodoredu. Dobri predusjevi su đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke. Vraća se na isto mjesto nakon dve godine.

Priprema zemljišta je kao i za druge kulture koje se siju u proljeće. U jesen se zemljište ljušti i ore, a u proleće drlja i ravna. Nije preporučljiva upotreba organskih đubriva i prevelike količine azota, jer tada neven manje cvjeta. Prilikom jesenje obrade zemljišta treba uneti 60 – 80 kg/ha N, 60 – 80 kg/ha P205 i 80- 100 kg/ha K20.

Zasijanu površinu nakon sjetve treba povaljati. Neven se proizvodi direktnom sjetvom sjemena i proizvodnjom rasada. Sije se na stalno mjesto rano u proljeće početkom marta, kada je srednja dnevna tem­peratura 13 – 16°C, na razmaku između redova 40 – 50 cm, na dubini 2 – 3 cm, uz upotrebu 5 – 6 kg/ha sjemena.

Blagotvornost ove biljke je zaista značajna, a može se uzimati u obliku čaja, tinktura, pa čak i u obliku ljekovite masti. Na opštem nivou neven prvenstveno utiče na zaliječenje rana, kod čišćenja krvi i svih drugih zdravstvenih problema vezanih za ove aspekte.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...