Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNemate baštu - Evo koje biljke vole da ih uzgajate u stanu

Nemate baštu – Evo koje biljke vole da ih uzgajate u stanu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Želite li jesti namirnice iz svog uzgoja, a niste od sretnika koji imaju vlastitu baštu, pokušajte uzgajati ovih pet biljaka u zatvorenom i nećete zažaliti.

Bavljenje povrtarstvom ima pregršt prednosti. Osim što omogućuje da jedete namirnice iz vlastitog, kontrolisanog uzgoja, ujedno je i besplatna antistres terapija. No, što je s onima koji se žale da nemaju gdje zasaditi svoj vrt? Rješenje postoji, pa čak i za male stanove u kojima nema puno mjesta i drugih uslova za uzgoj.

Naime, postoje biljke koje praktično vole da ih uzgajate u zatvorenim prostorima. Donosimo pet najpopularnijih.

1. Bosiljak

Ovaj začin poznat iz porodice metvice, sa slatkastim ukusom, poznat je u našim krajevima. Postoji niz sorti bosiljka koje jednostavno možete uzgajati u posuditi koju bi idealno bilo postaviti uz prozor postavljen na južnom pročelju stana. Voli puno sunca i topline.

Osigurajte posudu s dovoljno dobrom drenažom, a zemlja u njoj neka bude vlažna, no nemojte bosiljak “potapati”. Ne zaboravite da se bosiljak sjajno slaže sa sirom, paradajzom, supama, tjesteninom, pizzom…

Pročitajte: Sedam razloga zašto treba da koristite ljekoviti i moćni bosiljak

2. Aloe vera

Riječ je o biljci s dugim, kožnatim, mesnatim listovima. Posadite je u posudu i uzgajajte na sobnoj temperaturi od oko 21°C i uz mnogo svjetla.

Aloe vera preferira nešto suvlju zemlju pa je zalivajte svako 2 do 3 dana. Ova čudesna biljka umiriće opekotine od sunca, ogrebotine i svrb kože. Samo razlomite njen list tamo gdje je najdeblji i nanesite gdje je potrebno.

3. Paradajz

Ovo omiljeno ljetno povrće, koje je zapravo u biljnoj klasifikaciji voće, odličan je izvor vitamina A, C i K, kao i beta karotena koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Odaberite neku sitniju sortu paradajza koja će biti idealna za vaš mali vrt u stanu. Paradajzu treba mnogo topline i svjetla tako da posudu postavite na najosunčanije mjesto u stanu. Zemlja cijelo vrijeme treba biti mokra, no ne i natopljena.

4. Korijander

Riječ je o osjetljivoj biljci, s “čipkastim” listovima i oporim okusom. Omiljen je to začin u kuhinjama širom svijeta, počevši od meksičke do indijske i tajlandske, no jednako je omiljen i u Evropi.

Čuvajte ga od previsokih temperatura jer će se osušiti, no korijanderu treba puno svjetla. Najbolje bi bilo da ga posadite pokraj prozora orijentiranog prema istoku. Zemlja neka bude vlažna, no ne i natopljena.

Pročitajte: Šta je korijander, kako se gaji i koje su njegove prednosti za zdravlje

5. Špinat

Lisnata superhrana biće sretna ako je uzgajate u zatvorenom prostoru! Ne voli ni kad joj je prevruće ni kad je prehladno stoga smjestite posudu na sunčano mjesto i osigurajte joj sobnu temperaturu. Odaberite dublju posudu jer korijen špinata treba više prostora.

Vrlo brzo uživaćete u biljci bogatoj proteinima, vitaminima A i K, folnoj kiselini, vlaknima… Namirnica je to koja jača srce, memorijski sistem, a idealna je hrana za trudnice jer pomaže razvoju djeteta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI