Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNekoliko savjeta za bolji uzgoj ALOE VERE

Nekoliko savjeta za bolji uzgoj ALOE VERE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako vas zanima kako se uzgaja ova ljekovita biljka i koja su njena svojstva, pripremili smo vam nekoliko uputa i savjeta za bolji uzgoj aloe vere. U nekoliko koraka i vi možete imati ovu svestranu ukrasnu biljku u vašem domu. 

Sadnja

Zbog plitkog korijena aloe vera se sadi u široku, ali plitku posudu. U posudu je najbolje naslagati sloj manjeg kamenja, sloj pijeska te sloj zemlje. Ako je držite napolju, preko zime bi bilo bolje da je unesete unutra. Ako vidite da listovi poprimaju bijelu boju, to znači da nešto radite pogrešno. Kod uzgoja aloe vere morate paziti da je temperatura vazduha između 20 i 24 ºC po danu, a noću 10 do 14 ºC.

Zalivanje

Aloe vera se ne smije često zalivati jer će doći do truljenja korijena i vaš cijeli trud oko održavanja biljke postaće uzaludan. Za optimalan uzgoj aloe vere, zalivajte je jednom sedmično u ljetnom periodu, a zimi možete i jednom mjesečno jer je to biljka koja ne podnosi vlagu. Obratite pažnju da tegla u kojoj je biljka posađena ima rupice jer će kroz njih izlaziti višak vode. U proljeće se prihranjuje đubrivom koje je bogato fosforom kako bi se podstaklo cvjetanje u junu.

Svjetlost

Aloe vera je biljka koja voli sunčevu svjetlost i suvo vrijeme, a preko zime joj je potrebno mirovanje pa bi bilo dobro da je stavite na neko sjenovito mjesto.

Razmnožavanje

Aloe vera se može razmnožiti lisnim reznicama i to je postao najčešći način razmnožavanja. Makazama za vrt trebate razdvojiti listove s dijelom stabljike i onda ih posaditi. Ukorjenjivanje aloa vere traje otprilike mjesec dana.

Ako ste se odlučili za uzgoj aloe vere u vrtu, najbolja klima bi bila mediteranska, a tokom zime biljku treba zaštiti nekim pokrovom.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

ALOE VERA – Kako je koristiti na najbolji način

ALOE VERA: Uzgoj, primjena i recepti za prirodnu kozmetiku

Moćni lijek od aloje i meda za jačanje organizma

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI