Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZemlja u Srbiji poskupljuje iz dva razloga

Zemlja u Srbiji poskupljuje iz dva razloga

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zašto su sve veće cijene oranica i obradive zemlje, bez obzira na lokaciju?

Već duže vrijeme u medijima možemo da vidimo napise koji analiziraju porast cijena, prije svega, poljoprivrednog zemljišta na lokacijama širom Srbije.

Dok su ne tako davno visoke cijene zemlje bile rezervisane samo za najbližu okolinu velikih gradova i to prije svega na Beograd i Novi Sad, analize sada pokazuju da se taj trend mijenja i da zemlja širom Srbije ima sve više cijene, bez obzira na udaljenost od gradova, piše portal Kamatica.

Analiza koju je nedavno uradio list Blic pokazuje da su najviše cijene po hektaru zabilježene u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (gde hektar ide do 25.000 evra) i u Južnobačkom okrugu (do 31.000 evra). Ne zaostaje mnogo ni Južna Srbija, gde najskuplji hektari koštaju do 20.400 evra, što je nešto skuplje od okoline Beograda. Naravno, ovde treba naglasiti da cijene u okviru svih regiona zavisi od lokacije, pristupačnosti i kvaliteta zemljišta, mogućnosti za ukrupnjavanjem posjeda, to jest proširivanjem na okolne parcele i ostalih faktora.

Dva su ključna razloga za ovaj rast cijena obradivog zemljišta.

Posljednjih godina uočljiv je porast startap preduzeća upravo u oblasti proizvodnje onoga što se danas moderno zove “organsko”, a kod nas je tradicionalno poznato kao domaća hrana, dakle ona koju su decenijama (pa i vijekovima) u Srbiji proizvodili domaćini na selu. Najbitnije za ovu granu ekonomije jeste da postoji porast interesovanja za nju, prije svega kod mladih poljoprivrednika. Riječ je o novoj generaciji koja je odrasla uz digitalne tehnologije i koja zna kako uz pomoć tih tehnologija može da poveća svoje prinose i daje razvija agro-biznis.

Kada je riječ o zemlji, paralelno sa malim poljoprivrednim proizvođačima, postoji i velika količina krupnih poljoprivrednika koji imaju potencijal za rast i ukrupnjavanje zemljišnih posjeda koje obrađuju.

Gledano sa poljoprivredne strane, rast cijena će se svakako nastaviti jer je obradivo zemljište ograničen resurs. Kada neko kupi parče njive sa kojom zna šta će da radi, to parče njive više neće biti na prodaju. Tom logikom tržište se smanjuje, a samim tim cijena preostalog zemljišta koje je na tržištu se povećava.

Pored poljoprivrednog biznisa, do rasta cijena oranica je došlo i zbog biznisa s nekretninama.

Krupni kapital često ima običaj da čuva vrijednost kroz nekretnine, pa tako rastu cijene kvadrata kada su u pitanju kvadrati stanova, ali i hektari njiva koje mogu postati građevinsko zemljište. Ljudi koji kupuju to zemljište za neke buduće nekretnine najčešće nemaju problem da sačekaju 15 godina da to zemljište bude prenamenjeno iz poljoprivrednog u građevinsko. Ove parcele uglavnom se nalazi po obodu ili u blizini gradova.

Izvor: B92

PROČITAJTE:

Mjere za površinu zemljišta

Globalna devastacija zemljišta se nastavlja – Šta preduzeti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI