Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNe čekajte predugo s njihovom sadnjom - Ove prekrasne i otporne trajnice...

Ne čekajte predugo s njihovom sadnjom – Ove prekrasne i otporne trajnice cvijetaju već prvih dana proljeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvijeće je daleko najljepši ukras svake bašte, a dobra vijest je to da nakon zime ne morate dugo čekati kako biste uživali u lijepim prizorima. Zahvaljujući svojoj otpornosti, ove višegodišnje sorte počeće cvjetati već nakon prvih znakova proljeća

Drugima je u početku potrebno malo više pažnje, no činjenica je da ove sorte najljepše cvjetaju u prohladno proljetno vrijeme, stoga nemojte predugo čekati s njihovom sadnjom.

Srdašce

Cvjetovi ove stare i dobro poznate sorte izgledaju kao veseli mali privjesci u obliku srca obješeni duž svake grane. Privlačno izgledaju i bucmasti rebrasti listovi. Iako su vrlo atraktivna, srdašca su kratkog vijeka pa nemojte dugo čekati. Kada boja cvjetova počne blijedjeti, dani se produžava, a temperature rastu, srdašce će krenuti u fazu mirovanja te će čekati iduće proljeće. Stoga je vrlo zgodno posaditi ovu trajnicu pokraj sorti koje cvjetaju nešto kasnije te efektno popuniti prazninu u bašti.

Pročitajte: DJEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVIJET, NESTVARNE LJEPOTE: Cvjeta od aprila do kasne jeseni, a može da se gaji i na balkonu!

Krvavi korijen

Ova sorta prvenstveno je pokrivač tla, čiji mali bijeli cvjetovi doista mogu uljepšati sjenovitu ili šumsku baštu. Nakon što cvjetovi nestanu plavozeleni listovi pružaju atraktivnu pozadinu za ljetno cvijeće, no čak i sami čine lijep biljni tepih. Za razliku od mnogih pokrivača tla, krvavi korijen obično nije agresivan. Zahtijeva minimalno njege, ali treba ga saditi podalje od djece ili kućnih ljubimaca jer je vrlo otrovan.

Kavkaska potočnica

Srcoliki listovi ove trajnice često privlače više pažnje od njenih blistavih plavih cvjetova. Nekoliko sorti nudi čak i lijepo kremasto šarenilo na njima. Bez obzira uzgajate li je zbog lijepih cvjetova ili listova, ovo je biljka o kojoj se vrlo lako brinuti. Budući da cvate vrlo rano, svakako ju je preporučljivo malo podšišati da bi urednije izgledala tokom ljeta. Takođe, iako sporo raste, na kraju će formirati vrlo lijep grmić.

Kukurijek

Cvjetovi izdržljivog kukurijeka cvjetaju što je moguće ranije u proljeće. Budući da neke sorte mogu cvjetati već u januaru i februaru, kukurijek može biti jedan od najranijih izvora polena za pčele. Riječ je o sporo rastućim zimzelenim trajnicama te ćete u početku morati biti strpljivi u čekanju cvjetova. Naime ovim trajnicama biće potrebno nekoliko godina da procvjetaju, a nakon toga mogu cvasti nekoliko desetljeća. Samo pazite da ih posadite na mjesto zaštićeno od jakih vjetrova.

Ljekoviti plućnjak

Ova trajnica može se pohvaliti jednim od najljepših proljetnih cvjetova. No osim lijepim cvijećem, privlači pažnju prekrasnim tačkastim lišćem, prošaranim i poprskanim bijelim i srebrnim mrljama. Cvjetovi plućnjaka mogu biti nevjerovatno bijele boje tokom cijelog razdoblja cvjetanja, a neke sorte oduzimaju dah ružičastim nijansama koje prelaze u plavu boju nakon oprašivanja. Jedina loša vijest je da je plućnjak efemerna biljka koja nestaje ljeti. S druge strane zahtijeva minimalno njege, a ključno je održavanje ravnomjernog nivoa vlage.

Pročitajte: Prelijepo, a otrovno – Cvijeće sa kojim morate biti oprezni

Puzavi jastučasti plamenac

Ovo je proljetna biljka koja zaista privlači poglede jer formira šareni tepih satkan od sićušnih cvjetova koji se često razliju po travnjacima ili preliju preko stijena. Obično se sadi u većoj količini i pokriva veće površine. Dolazi u nizu pastelnih, ali i u jarkoružičastoj te bijeloj boji. Cvijeće ne traje dugo, svega dvije sedmice, no kada cvate, priređuje pravi šou u bašti. Što se tiče njege, pobrinite se za redovno uklanjanje korova koje voli rasti usred cvjetajućeg tepiha.

Srcolisna bergenija

Ovu trajnicu odlikuju lijepo oblikovani cvjetići koji svoje malene dimenzije itekako dobro nadoknađuju brojnošću. Osim toga, posebno efektno izgleda igra boja, kao i pozicija cvjetića smještenih iznad sjajnih kožastih listova na tamnocrvenim stabljikama. Iako cvjeta rano u proljeće, lišće može ostati atraktivno cijele sezone, a u jesen poprima lijepu brončanocrvenu boju. Ova biljka širi se putem rizoma, ali ne dovoljno brzo da predstavlja smetnju ostalim biljkama. Možete je podijeliti svakih nekoliko godina ako prebrzo raste.

Žefersonija

Ova trajnica izgledom je vrlo slična krvavom korijenu, no ono što je razlikuje od ostalih činjenica je da može procvjetati i prije nego što izraste lišće. Osim toga, atraktivnosti pogoduju i skupovi dva lista u obliku leptirovih krila. Prilikom sadnje svakako dodajte sloj malča kako bi tlo bilo hladno i vlažno.

Bijeli trilij

Neobični bijeli cvjetovi krasiće vrt od aprila, a zaobljeni zeleni listovi, latice i čašice dolaze u skupinama po tri. Ovaj ljiljan širi se polako, uz pomoć podzemnih rizoma. Za rast mu je potrebno ravnomjerno vlažno, ali ne previše vlažno tlo.

Pročitajte: Erika – Saznajte sve o uzgoju ovog cvijeta

Proljetna crnjuša

Proljetna crnjuša (Erica carnea) je višegodišnji zimzeleni grm, a naziva se još i zimskom ružom. Najčešće ne može dočekati prve proljetne dane pa nerijetko pokaže cvjetove već u januaru, a nastavlja s cvatnjom sve do kraja marta. Ova biljka niskog rasta koja stvara lijepe padajuće forme prilično je izdržljiva i ne zahtijeva puno njege. Orezujte je po potrebi kako biste je lijepo oblikovali nakon što završi s cvjetanjem.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI