Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDJEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVIJET, NESTVARNE LJEPOTE: Cvjeta od aprila do kasne...

DJEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVIJET, NESTVARNE LJEPOTE: Cvjeta od aprila do kasne jeseni, a može da se gaji i na balkonu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Djevojačko srce je višegodišnja biljka koja se sa velikim uspijehom gaji u baštama, ali i na balkonima i terasama.

Izuzetno je lagan za održavanje i ne zahtjeva preteranu njegu. Djevojačke suze  možete naći u crvenoj, ljubičastoj, roze i bijeloj boji.

Prvobitno, ovaj neobični cvijet se gajio u Kini, Koreji i Japanu, a zatim je došao i u naše krajeve da krasi bašte velelepnih vila, ali i skromnih kućica. Izuzetno dekorativan.

Dicentra spectabilis je zvanični naziv Djevojačkog srca, a izveden je iz Grčke riječi decentra, što znači dve mamuze, i specitabilis što zanči dostojan pažnje.

Englezi ovu biljku nazivaju i Bleeding Heart, što znači srce koje krvari.

Djevojačko srce će procvjetati u aprilu, pa ćak i ako su tada mrazevi. Nadzemni dio može da izdrći i do jeseni, a tokom zime se nadzemni dio biljke gubi, pa nećete ni znati gdje ste je posadili, ako taj dio ne obilježite. Biljka voli osunčano mjesto, ali uspijeva i u polusjenci. Sadite je u propusnu zemlju i zalivajte redovno, ali neka ne bude dugo u vlažnom zemljištu.

Djevojačko srce dobro podnosi sunce, ali zato ne podnosi veliku vlagu. Sadi se preko sjemena ili sadnice.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Savjeti za proljetnu sadnju ruža

Palma Licuala cordata, tropski šarm u vašem domu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI