Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNE BACAJTE KESICE SA SILIKA-GELOM! Pročitajte za šta se može koristiti u...

NE BACAJTE KESICE SA SILIKA-GELOM! Pročitajte za šta se može koristiti u domaćinstvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

KESICE SA SILIKA-GELOM – Jeste li prilikom kupovine obuće primijetili male vrećice sa silikonskom kuglicama? Riječ je o djelotvornom sredstvu za upijanje vlage.

Sjećate li se, kada ste bili mali, mini vrećice s kuglicama koje biste dobili u novim patikama, a mama bi uvijek upozorila da su otrovne i da ih ni slučajno ne dirate?

E, pa to je silika-gel i nije otrovan! Gel se sastoji od koherentne trodimenzijske mreže polisilicijskih kiselina (silikati).

Dobija se postepenom kondenzacijom ortosilicijske kiseline, pri čemu se iz nastale koloidne otopine izdvaja gel koji sušenjem daje tvrda zrnca silika-gela. Krut je, zrnate i staklaste strukture, s velikom unutrašnjom površinom pora.

Pročitajte: ŠTA JE PERLIT i zašto je dobar za biljke?

Zbog vrlo porozne strukture najvažnije mu je svojstvo veliki adsorpcijski kapacitet, pa je silika-gel u prvom redu djelotvorno sredstvo za vezanje vode (prvotno vlage).

U Društvenoj banci sjemena ZMAG silika-gel olakšava i ubrzava rad, pa ga zato rado preporučuju i drugima.

Preventivna zaštita sjemena

Najbitnije je da svo sjeme obavezno moramo posušiti prije nego što ga spremimo za sljedeću sezonu. Ako nismo sigurni jesmo li to dobro učinili, napravimo još jedan dodatni korak koristeći silika-gel “za svaki slučaj” kako nam se sjeme ne bi upljesnivilo i propalo. Ovo je preventivan način zaštite od prevelike vlage u sjemenu, a i ubrzava način sušenja koji zna potrajati tjednima. Bitno je znati da nikada ne treba sjeme do kraja osušiti jer tada gubi vitalnost, a s tim i klijavost.

Postupak je jednostavan: punimo prazne filter-vrećice za čaj silika-gelom i stavljamo ih u tegle sa sjemenom koje smo obavezno prethodno osušili. Narandžasti silika-gel, koji koriste u ZMAG-u  pozeleni kada sakupi vlagu u sebe, dok bijeli silika-gel poprimi roze boju.

Pročitajte: Zemlja za rasad – kako pripremiti pravu mješavinu za mlade biljke?

Nikako ne smijete zaboraviti izvaditi iz tegle filter-vrećicu nakon nedjelju dana jer su u tom razdoblju kuglice obavile svoju funkciju. Odlična je stvar što se može obnoviti u rerni na 120 °C za samo jedan sat, tako da ga možete iznova koristiti unedogled.

Prazne filter-vrećice za čaj pune se silika-gelom te stavljaju u tegle. Kad gel “odradi”, poprima drugu boju, a vadi se nakon nedjelju dana.

Postupak upotrebe

1. Potrebni su nam tegla s gumicom, jer je silika-gel tu najsigurniji od vlage, zatim kašičica i filter-vrećica za čaj.

2. U filter-vrećicu za čaj stavimo kašiku oko 15 ml silika-gela.

3. Zarolamo filter-vrećicu kako kuglice gela ne bi ispale.

4. Zarolanu i napunjenu filter-vrećicu stavimo u teglu sa sjemenom oko nedjelju dana.

5. Nakon nedjelju dana silika-gel će pokupiti višak vlage iz tegle te pozelenjeti.

6. Možete ga obnoviti tako da ga stavite u rernu na 120 °C i za jedan sat iz zelenih kuglica punih vlage vraća se u prvotno suvo stanje narandžaste boje.​

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI