Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNapravite zdravi domaći "med" od cvjetova maslačka - recept i korisne informacije

Napravite zdravi domaći “med” od cvjetova maslačka – recept i korisne informacije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljepota proljeća često se ogleda u cvjetovima koji rastu na svakom koraku. Jedan od tih cvjetova je i maslačak, koji kada procvjeta prekrije livade žutim cvjetovima. No, osim što predstavljaju prekrasan prizor, cvjetovi maslačka mogu poslužiti i za pravljenje zdravog domaćeg meda. Ovaj med je tradicionalno korišten u narodnoj medicini za jačanje zdravlja, a uz to je i ukusan i lako se priprema. U nastavku pročitajte recept za pripremu meda od cvjetova maslačka:

Potrebno je: 200 cvjetova maslačka; 2 limuna; 2 litra vode; 2 kg šećera

Priprema: Cvjetove maslačka berite u podne, kada je sunce u zenitu. Najbolje bi bilo da nađete livadu koja je daleko do puta i zaštićena od zagađenja. Kada uberete cvjetove operite ih hladnom vodom.

Stavite ih u šerpu i potopite sa 2 litra destilovane vode. Stavite na ringlu i kuvajte oko 20 minuta, poklopljene. Procijedite tečnost, dodajte šećer i ubacite oprana i isečena 2 limuna. Mešajte smesu dok ne postignete gustinu meda. Sipajte vrelu tečnost u tegle i zatvorite.

Ako ne želite sa šećerom da pravite ovaj med, koristite livadski med, ali ga izmiješajte sa mlakom vodom u kojoj ste kuvali maslačak.

Naši stari su vjerovali da ovaj med sprečava kašalj, te da je dobar za čišćenje jetre i jačanje kostiju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI