Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMravi u vašem voćnjaku: Kako spriječiti indirektnu štetu na plodovima

Mravi u vašem voćnjaku: Kako spriječiti indirektnu štetu na plodovima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mravi su vrsta insekata koja se često nalazi u voćnjacima. Iako ne uzrokuju direktnu štetu na plodovima voćaka, oni mogu biti indirektno štetni jer mogu privući druge štetpčine kao što su lisne vaši, koji se hrane sokom iz biljaka i ostavljaju ljepljivu materiju (mednu rosu) koja ometa fotosintezu i može uzrokovati razvoj gljivica. Osim toga, mravi mogu graditi svoja gnijezda u tlu ili korijenju voćaka, što može uticati na kvalitet tla i uzrokovati štetu na korijenju voćaka.

Postoji nekoliko vrsta mrava koje se mogu pojaviti u voćnjacima, uključujući crne mrave, šumarske mrave i žute mrave. Crni mravi su najčešći i obično se nalaze u voćnjacima s usjevima poput jabuka, krušaka i trešanja. Šumarski mravi su također česti i obično se nalaze u šumskim područjima koja se nalaze blizu voćnjaka. Žuti mravi se često nalaze u voćnjacima koji se nalaze u područjima s sušnim uslovima.

Pročitajte: Kako zaštititi pčele od mrava

Kontrola mrava u voćnjaku može biti izazovna, ali postoje neke preventivne mjere koje mogu smanjiti njihovu prisutnost. Prvo, važno je održavati čistoću voćnjaka kako bi se smanjio privlačan miris i ukus koji bi mogao privući mrave. Takođe je važno ukloniti ostatke hrane, kao što su propali plodovi voća, koji bi mogli privući mrave. Također možete koristiti prirodna sredstva za kontrolu mrava, poput esencijalnih ulja, vruće vode ili otopine sapuna i vode.

Ako je prisutnost mrava u vašem voćnjaku znatna, možda će biti potrebno primijeniti hemikalije za kontrolu njihove populacije. Međutim, prije primjene bilo kakvih hemikalija, važno je provjeriti da li su te hemikalije sigurne za okoliš i za druge insekte i životinje koji žive u voćnjaku. Također je važno pridržavati se uputa o sigurnom rukovanju i primjeni hemikalija kako bi se izbjegle negativne posljedice za okoliš i ljudsko zdravlje.

Ukratko, mravi se obično ne smatraju direktno štetnim za plodove voćaka, ali mogu biti indirektno štetni jer mogu privući druge štetnike i graditi svoja gnijezda u tlu ili korijenju voćaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI