Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetNapravite sami SPREJ za UKLANJANE ostataka PESTICIDA sa hrane

Napravite sami SPREJ za UKLANJANE ostataka PESTICIDA sa hrane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uklanjanje ostataka pesticida je postala ustaljena navika zato što su mnogi su u zadnje vrijeme prešli, ili su u toku prelaska, na organski režim ishrane. Javlja se problem u cijeni organske hrane, naročito voća i povrća. Kao dodatan problem nameće se dostupnost namirnica u maloprodaji jer ko gaji organsko mora da poštuje sezonu stoga je nemoguće naći ono što tražite u svako doba godine. Okreni-obrni, od značaja bi bilo da postoji način za uklanjanje pesticida sa površine plodova koji su proizvedeni na konvencionalan način.  Na tapetu su takođe i uvozni plodovi jer ,kod njih pogotovu, nije moguće ustanoviti stepen upotrebe pesticida.

U SAD-u značaj pranja i kuvanja plodova prije upotrebe je dobio na snazi nakon objavljivanja spiska plodova koji su na testovima pokazali visoku koncentraciju pesticida na svojoj površini. Jabuke, voće koje se najčešće konzumira, su prve na spisku jer su u 92% slučajeva pokazale prisustvo ostataka dva pesticida. Drugo neslavno mjesto pripada celeru koji je u 95% slučajeva prikazao prisustvo ostatka barem jednog pesticida. Dalje se na spisku nalaze: jagode, kajsije, spanać, nektarine, grožđe, paprike babure, krompir, kupine, salata i kelj.

Naročito su opasni insekticidi jer njihova namjena je takva da ubijaju životinjske ćelije bilo da je to insekt ili čovjek u suštini razlike nema.

Uklanjanje ostataka pesticida – postupak

Zaključeno je da pranjem plodova sa dvoprocentnim rastvorom vode i soli izvrši uklanjanje ostataka pesticida 75-80% sa površine ploda ali problem se javlja kod plodova kao što su: grožđe, jabuke, šljive, okra, kupine i maline jer plodovi imaju puno neravnina i sitnih šupljina u kojima se pesticidi lako nakupljaju, a teško izbacuju.

Druga opcija je pranje plodova u rastvoru sirćeta i vode. Rastvor treba da sadrži 10% sirćeta i 90% vode. U rastvor se potapaju plodovi i tako bi trebali da odstoje 12-20 minuta. Nakon vađenja plodova primjetićete da je voda prljava ili ima nešto nedefinisano što pluta na površini. kada to primjetite znači da je uklanjanje ostataka pesticida uspiješno sprovedeno. Nakon vađenja, plodove je neophodno oprati čistom vodom. Ovaj metod nije preporučljiv za gnjecave plodove kao što su malina i kupina jer će rastvor lako ući kroz tanku ljusku i pokvariti ukus. Umjesto sirćeta u obzir dolazi upotreba soka od limuna.

Uklanjanje ostataka pesticida pomoću organskog spreja

Ovaj prirodni sprej za uklanjanje ostataka pesticida možete napraviti sa sastojcima koji se nalaze u kuhinji. Potrebno je:

    • Jedna supena kašika soka od limuna;
    • Dvije supene kašike sode bikarbone;
    • Dva deci vode.

Sjedinite sastojke i mješajte dok se soda ne rastvori u potpunosti, nakon toga rastvor prebaciti u prskalicu. Oprskajte plodove i ostavite da djeluje 5-10 minuta. Nakon toga operite plodove vodom i spremni su za upotrebu.

Kako funkcioniše ovaj rastvor? Rastvor sadrži limunsku kiselinu koja je po prirodi kisela i reaguje sa baznim komponentama pesticida, a soda bikarbona je bazna po prirodi i reaguje sa kiselinskim komponentama pesticida. Rastvor se jedini sa pesticidima koji se nalaze na površini ploda i samim tim se pretvaraju u jedinjenja drugačijeg tipa tj otrovnost pesticida se neutrališe na molekularnom nivou. Čim se struktura pesticida promjeni lakše i otpadne sa ploda jer je pored otrovnosti pesticid izgubio i svoju ljepljivost. Ostalo je još samo da operete plodove i to je to, izbacili ste pesticide iz svog jelovnika.

Izvor: ratarstvo.net

PROČITAJTE:

Ovo je najotrovnije voće i povrće: Toliko se prska pesticidima da možete dobiti i najgore bolesti – izbjegavajte ovo obavezno

Organski pesticidi koje možete sami da napravite – Donosimo vam odlične i jednostavne recepte za izradu

Biljka koja je efikasna koliko i pesticidi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI