Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBiljke koje možemo gajiti na terasama i tokom mrazeva

Biljke koje možemo gajiti na terasama i tokom mrazeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prve hladne dane, u susret zimi karakterišu i prazne terase i saksije, koje su tokom ljetnjih dana ukrašavale naša dvorišta i terase.

Ipak, iako možda niste znali, postoje biljke koje možete gajiti napolju i tokom temperatura u minusu. Tako će vaša terasa biti stilizovana i kada se temperatura spusti ispod nule. Prije sadnje se raspitajte o vrstama biljaka, brizi za njih i o tome kako uspjevaju u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Pročitajte: Dan i noć – Ovaj cvijet cvjeta čak i ispod snijega

Predlažemo vam nekoliko vrsta neuništivih biljaka koje prkose hladnoći, ledu, vjetru, kiši i snijegu i koje će preživiti do proljeća.

  • Ukrasnoj koprivi odgovara svjetlost i hladovina podjednako. Listovi joj mogu biti crveni, žuti ili šareni, a ubraja se među vrlo povoljne saksijske biljke.
  • Hrizanteme odlično podnose početni mraz. Ukoliko se i smrznu, u proljeće će izbijati novi pupoljci i nastaviće svoj cvat. Ako ih želite očuvati, pokrijte ih laganom tkaninom.
  • Lavatera raste i do metar u visinu i nije ljubitelj presađivanja. Najboljeje da se posadi na gredicu. Odgovara joj otvoreni i zatvoreni prostor. Obilno cvjetanje traje kroz vrtlarsku sezonu.
  • Biljka dan-noć iako izgleda nježno, listići su otporni na vrlo ekstremne temperature. Stoga nije rijedak prizor kako šareni cvjetovi niču ispod snježnog pokrivača. Idealna je biljka za zaposlene, ali i one koji smatraju da ne znaju s cvijećem.
  • Neven je biljka koja zapravo ne podnosi vrućine. Ljeti prestaje njegova cvatnja jer oboli od pepelnice. Svojom prisutnošću u vrtu štiti druge biljke od vaši. Nevenovi cvjetovi su jestivi.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI