Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajneobičnija i najljepša biljka, uspijeva svakome - Kako da gajite SREBRNU KIŠU?

Najneobičnija i najljepša biljka, uspijeva svakome – Kako da gajite SREBRNU KIŠU?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prelijep ljetni ukras bašte ili terase, divna sobna atrakcija tokom zime. Kako da uzgojite srebrnu kišu pročitajte u nastavku.

Kalocefalus ili srebrna kiša je interesantna biljka grmolikog oblika, porijeklom iz Australije. Dostiže visinu do 50 cm. Raste uspravno sa padajućim donjim grančicama. Srebrno je sive boje, kao i listići koji su sitni i uzano igličasti.

Cvjeta sredinom ljeta, kada su njeni sitni loptasti cvjetići najprije sivi, a kasnije dobijaju rozikastu ili blijedožutu nijansu.

Uslovi gajenja:

  • Uspijeva na izrazito sunčanim položajima.
  • Traži umjereno zalivanje i rastresiti zemljišni supstrat.
  • Ne podnosi niske temperature, pa se zimi mora unositi u kuću, takođe na svijetlo i sunčano mjesto.

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje se vrši reznicama koje se sijeku sa matične biljke unijete u staklenik prije mrazeva, jer ne podnosi temperaturu nižu od 7 stepeni. Sa razmnožavanjem počinjemo u januaru, reznice su vršne sa dvije internodije i zabadaju se u pjeskoviti supstrat na temperaturi od 20°C. Ožiljavanje traje dvije nedjelje, nakon čega se ulončavaju u saksije od 10 cm i nakon nedjelju dana im se temperatura smanjuje na 18°C, kada im se i orezuju vršni dijelovi radi bokorenja.

Orezivanje će se ponoviti i nakon mjesec dana. Od sredine februara počinjemo sa hladnim tretmanom, te biljke izlažemo temperaturi od 10 – 15°C, sve do prve nedjelje maja kada se počinje sa njihovom sadnjom u spoljnom prostoru. Moguća je sadnja i više ožiljenih reznica u veće saksije, kao što su tri reznice u saksije od 12 cm, ali tada pomjeramo rezanje reznica za dvije nedjelje, orezujemo ih samo jednom u drugoj nedjelji marta mjeseca i iznosimo napolje u trećoj nedjelji maja.

Njegova izrazito srebrna boja izvanredna je za kombinovanje sa drugim vrstama u korpama, žardinjerama i saksijama.

Izvor: banjalucke.com

PROČITAJTE:

Koje cvijeće treba posaditi u februaru?

PIJETLOVA KRIJESTA – Biljka sa stotinu šarenolikih cvjetova

Svileno drvo – Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI