Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAMARILIS - Cvijet od kojeg zastaje dah

AMARILIS – Cvijet od kojeg zastaje dah

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Amarilis, vitezova zvijezda ili sunovrat, kako se još naziva, pripada rodu lukovičastih cvijetnica. Potiče iz Srednje i Južne Amerike odakle je u Evropu donijeta 1918. godine.

Svojim velikim, ljevkastim cvijetovima vrlo brzo je osvojila svijet. Upravo zato mnogi ljubitelji baštovanstva je porede sa nježnim orhidejama. Zbog interesantnog i izuzetno lijepog cvijeta koji podsjeća na trubu, amarilis spada u najljepše i najtraženije sobno cvijeće.

Uspijeva na sunčanom mjestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca. Iz jedne lukovice amarilisa mogu se pojaviti dvije do četiri cvijetne stabljike sa nekoliko krupnih, ljevkastih cvjetova u bijeloj, ružičastoj, crvenoj boji, dvobojni ili šatirani.

Amarilis cvjeta od decembra do marta, ili na proljeće u aprilu i maju, ako se zasadi u februaru ili martu. Ukoliko se biljka gaji u kući, cvjetovi traju dvije do tri nedjelje.

Sadnja lukovica

U zimu, najbolje početkom februara ili u rano proljeće biljku treba zasaditi plitko u saksiju. Lukovica amarilisa sadi se u saksiju koja mora biti toliko velika da od ivice posude do lukovice ostane razmak 2 do 3 cm.

Na dno saksije stavite šljunak ili hidrokulturu i saksiju napunite dobro propusnom zemljom (najbolje mješavinom humusa i perlita). Amarilis zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom i odmah je zalijte s malo vode.

Saksiju držite nedjelju dana na tamnom mjestu, da bi počeo da se razvija korijen, a zatim je premjestite na toplo mjesto (na 20 stepeni).

Prve nedelje poslije sadnje amarilis ne treba zalivati, a poslije desetak dana, kada se pojave izbojci dužine 10 cm, biljku zalivajte svaki drugi dan. Saksiju prenesite na svjetlo i ne previše toplo mjesto (na temperaturu od 15 do 18 stepeni).

Iz lukovice amarilisa prvo će se pojaviti stabljika sa cvjetovima, a zatim list. Kada se pojavi cvjetni pupoljak, biljku počnite da prihranjujete tečnim đubrivom za cvijetnice.

Amarilis zalivajte na tri do šest dana, ali sa manjom količinom vode, zemlja ne smije da bude natopljena vodom, jer će doći do truljenja lukovice ili do razvoja gljivica koje će prouzrokovati pjegavost lukovice ili lista. Kada biljka procvjeta potrebno je da je orošavate da bi cvijet duže trajao.

Zanimljivosti

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Ukoliko se lukovice amarilisa tokom cijele godine drže u saksiji u kojoj su i cvjetale (bez presađivanja), lukovice će se vremenom smanjivati umjesto da se povećavaju. Lukovice amarilisa kupljene u cvetu cvjetaće tek naredne godine.

Ukoliko produžite zalivanje u jesen ili ako amarilis držite na temperaturi nižoj od četiri stepena, biljka će kasnije cvjetati ili uopšte neće cvjetati.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvjetova do šest centimetra.

Izvor: objektiv.rs

PROČITAJTE:

Filodendron sa zeleno-roze listovima – Cvijet koji će vas osvojiti

Cvijet kroton – prekrasna i rijetka sobna biljka

Hortenzija – Raskošni cvijet koji smiruje um

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI