Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajljepše 4 biljke za vašu terasu u proljeće: Pravo je vrijeme da...

Najljepše 4 biljke za vašu terasu u proljeće: Pravo je vrijeme da ih posadite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi uživamo u lijepom cvijeću kada dođe toplije vrijeme i opuštamo se na terasi, pa evo nekoliko savjeta šta da posadite da biste imali svoj kutak na kojem će vam svi zavidjeti.

Jednogodišnje biljke odlikuju ljepota cvjetova, raznolikost boja, često i prijatan miris. Cvjetanje je dugotrajno i raskošno, ali u sjenovitim mjestima ne postižu svoj maksimum ljepote. U jednom vegetacijskom periodu prolaze sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, stvaranja sjemena, do propadanja u jesen.

Osim iz sjemena, biljke se uzgajaju i iz reznica, koje se uzimaju od prezimljenih matičnih biljaka od februara do aprila.

Ukorenjuju se u žardinjerama, saksijama ili u supstratu i pokrivaju se folijom zbog bržeg rasta i čvršćeg korijena.

Begonije se najčešće sade u grupama, samostalno ili zajedno sa drugim vrstama, vole sunce i polusjenovita mjesta. Dobro podnose duže periode vlage ili suše, ali tlo u kome su ne bi trebalo da im bude previše suvo.

Begonija cvijet
Begonija

Lijepa kata ili letnji zvjezdan je jednogodišnja biljka koja se zbog svog rasta može koristiti kao rezano cvijeće. Cvjeta od kasnog proljeća do jeseni i voli sunčana područja, ali ne podnosi ekstremne uslove; zbog toga je najbolje kada je tlo umjereno vlažno.

lijepa kata
Lijepa kata

Lobelija je prikladna za pravljenje cvjetnih okvira ili tzv. pokrivača tla, ali i za sadnju na balkonima u visećim saksijama, a može se kombinovati i s mnogo kontrastnih boja. U periodu cvjetanja prekrivene su s mnogo malih, plavih cvjetova, a u toplim ljetnjim mjesecima imaju pauzu u cvjetanju. Odgovara im humusno tlo, sunčano i polusjenovito mjesto. U pjeskovitim podlogama i tresetu postoji opasnost od sušenja.

LOBELIA
Lobelija

Neven se sije već u februaru u saksije, a cvjeta sve do jeseni. U zavisnosti od sorti, sadi se na velikim površinama. Voli sunčana područja, ne previše vlažna i pjeskovita mjesta.

Neven
Neven
Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI