Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNajbolji recepti od gloginja

Najbolji recepti od gloginja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U keltskoj mitologiji glog je smatran jednom od 20 svetih biljaka, dok mu se u narodnoj mitologiji većine naroda sa Balkana, pripisuje uloga zaštitnika od vampira i zlih demona, ma u kom se obliku javljali. Zbog toga se u pojedinim krajevima grančica ili krstić, napravljen od gloga, ušiva u odjeću kao amajlija, naročito djeci. Glogovom grančicom se na praznik Cveti često kite kuće i obori. Na Đurđevdan, prije sunca, žene pak stavljaju glog u vodu u kojoj će se kupati.

Džem za sladokusce

Plodovi gloga beru se tek kada su crveni i zreli, bez peteljke, a kako sadrže voćne kiseline (limunska), šećere i pektin, odlični su za pripremu džemova, sirupa, likera, rakije. S jednog većeg grma može da se prikupi i do 20 kilograma ploda.

Pročitajte: Čaj od gloga idealan je za krvni pritisak i povišenu temperaturu /RECEPT/

Za džem od gloga potrebno je:

  • 500 grama ploda
  • 500 mililitara vode
  • 1 kilogram šećera
  • sok od dva limuna.

Priprema se tako što se oprani plodovi gloga najprije skuvaju u 300 ml vode. Skuvane bobice potom dobro izgnječiti pa dodati ostatak tople vode i procijediti da se uklone koštice. Tako očišćenu smjesu prebaciti u posudu za kuvanje i dodati šećer i limunov sok. Kuvati do potrebne gustine.

Pročitajte: Glog – Jedna od najljekovitijih biljka na svijetu

Liker za srce

Liker od gloga pije se za bolji rad srca, a preporučena doza je po jedna čašica na dan. Za pripremu je potrebno:

  • 300 grama plodova gloga
  • 1 litar rakije
  • 150 grama šećera.

Valja uzeti bocu šireg otvora i u nju staviti plodove gloga, posuti ih šećerom i preliti rakijom. Dobro zatvoriti i tokom mjesec dana povremeno bocu protresti kako bi se šećer otopio. Nakon toga sadržaj boce procijediti i presuti u bocu od tamnog stakla. Ovako pripremljen liker ostavi se da odleži još dvije sedmice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI