Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiOVU BILJKU NIKAD NE SADITE U DVORIŠTU, A AKO VAM JE POKLONE-...

OVU BILJKU NIKAD NE SADITE U DVORIŠTU, A AKO VAM JE POKLONE- BACITE JE: Vjeruje se da tjera SREĆU iz doma i unosi MALER

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za neke biljke stari Sloveni su vjerovali da nikako ne bi trebalo da imate, jer su smatrali da ne donose ništa dobro u dom.

Kroz hrišćanstvo su se do danas očuvala mnoga vjerska vjerovanja o biljkama, a stari Sloveni su za pojedine biljke smatrali da nije dobro imati i u svom domu ili dvorištu, jer su vjerovali da donose lošu energiju. Isto tako, imali su omiljena drveća, za koja su isticali da je poželjno svaka kuća da ih ima.

Ukoliko je neko drvo isječeno jer se osušilo, ili je korijenje počelo da uništava temelje kuće, možda je vrijeme da se preoblikuje dvorište i da se prednost da biljkama koje su poštovali naši preci.

Orah u dvorištu donosi nesreću i smrt, prema njihovom mišljenju. Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog sijenke koja pada na kuću.

orah

Nije dobro sjditi u hladovini orahovog drveta. Orah i dudovi na okućnici – ovde su svi ukućani izumrli.

Prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvijetnice.

Sa druge strane, stari Sloveni su glog posmatrali kao najmoćnije sredstvo protiv vampira i demona. Ovo je žilav, listopadni žbun koji može da bude bijel, crn ili crven, a bobice se beru kada sazriju i prave se džemovi, čaj, sok… Idealan je da se oblikuje i kao živa ograda, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

glog
Foto: Pixabay/ glog

Dren prvi cvjeta u proljeće, a zrele plodove daje u jesen. Drenom se kuće kite za Đurđevdan jer je simbol zdravlja, a za Bogojavljenje se daje deci da pojedu drenov cvijet da bi bili, otporna na bolesti.

Sveto drvo starih Slovena

Lipa

Lipa je za Slovene bila sveto drvo, jer su cvjetovi lekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene. Lipov ugalj prečišćava vodu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI