Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNajbolji način da zamrznemo MRKVU za zimu

Najbolji način da zamrznemo MRKVU za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zamrzavanje povrća ima mnoge prednosti. Ovo je prilika da se uštedi zimi i da se očuvaju vitamini (na kraju krajeva, svi znaju da se u zimskom periodu povrće koje se prodaje u supermarketima razlikuje od ljetnjih u sastavu vitamina). A, i pristup zalihama će biti stalan. O tome da li je moguće zamrznuti mrkvu i da li se njena korisna svojstva ne bi izgubila nakon odmrzavanja, reći ćemo dalje.

Prednosti zamrzavanja

Šargarepa se može čuvati u podrumu, podrumu ili na drugom hladnom mjestu. Pod određenim uslovima, povrće se može čuvati do proljeća. Međutim, ako je temperatura preniska ili visoka, mrkva postaje zamrljana, pljesniva, isušuje se ili zamrzava.

Posebno je teško za one koji drže šargarepu u stanu. Uostalom, nemaju svi podrum ili balkon opremljen za to. Zato je idealno rješenje u takvoj situaciji zamrznuti mrkvu.

Štaviše, nije potrebno imati odvojeni zamrzivač, jer su svi moderni hladnjaci opremljeni prostranim zamrzivačima. Stoga, ova vrsta nabavke ne zahtjeva nikakve dodatne troškove ili dodatni napor.

Za sve domaćice, ovaj način pripreme ima još jedan veliki plus: ne morate trošiti puno vremena. Prilikom kuvanja izvadite vrećicu i dodajte potrebnu količinu mrkve u posudu.

Izbor i priprema šargarepe

Prije nego što zamrznete šargarepu u zamrzivaču, morate da preuzmete odgovoran pristup izboru proizvoda i izaberete samo visokokvalitetni materijal. Najbolje je da to bude povrće iz vašeg vrta.

Dakle, korijeni koji su odabrani moraju biti mladi, sočni, cjelini, a ne truli.

Izaberite mrkvu srednje veličine. Manje je najbolje izbjegavati jer gube svoj ukus kada su zamrznute.

Povrće se dobro očisti od prljavštine, ispere, tanko isječe gornji sloj, odsjeku vrhovi i širi se na peškir tako da se dobro osuše.

Pogodno pakovanje

Dok se povrće suši, možete odabrati kontejner za zamrzavanje.

To mogu biti:

 • Mali plastični pladnjevi-tacne (kontejneri);
 • Pojedinačne čaše;
 • Specijalne vreće za skladištenje smrznutih proizvoda;
 • Posude za led ili pečenje (za pire krompir ili ribanu mrkvu);
 • Plastične vrećice sa zatvaračem.

Mogu se koristiti obične plastične vrećice, ali one moraju biti jake i nužno nove.

Kada koristite plastičnu posudu, zapamtite da morate ostaviti 1-1,25 cm praznog prostora ispred poklopca, jer se povrće širi kada se zamrznu i treba im slobodan prostor.

Načini zamrzavanja

Prije nego što zamrznete mrkvu za zimu u frižideru (nije bitno da li ćete ih čuvati u vrećama ili u kontejnerima), razmislite o njegovoj namjeni nakon odmrzavanja. Od toga ovisi oblik rezanja i stupanj obrade.

Isjeckana

Za mnoga jela, šargarepa se najbolje koristi u iseckanoj formi, narezana na kriške, tanke trake ili male kocke (oko 6 mm).

Usitnjene ili izribane mrkve pogodne su da se polažu u vrećice ili kontejnere u pojedinačnim obrocima. U isto vrijeme potrebno je osigurati da zrak u spremniku ostane što niži.

Da bi vam bilo lakše naći, možete staviti naljepnice s datumom pakovanja i namjene (za juhu, pečenje, itd.) na posudu i staviti ih u zamrzivač.

Mrkvu možete zamrznuti u dva pristupa:

 1. Sjeckano povrće se postavlja na tacnu i stavi u zamrzivač 1-2 sata.
 2. Zamrznuti komadi se pakuju u kontejnere, izbacuju vazduh iz njih, čvrsto zatvoreni i skriveni u zamrzivaču

Pre blanširanje

Budući da šargarepa zahtjeva dugotrajno kuvanje, preporučljivo je da je izblanšrate nekoliko minuta prije zamrzavanja. Zatim – prelijte hladnom vodom. To će poboljšati ukus i smanjiti vrijeme kuhanja u budućnosti.

Za ovu vrstu posla trebaće vam velika posuda, posuda s vodom i ledom.

Ledena voda mora biti spremna prije početka blanširanja.

Blanširanje se vrši na sledeći način:

 1. Veliki lonac je napunjen sa 2/3 vode i stavljen na vatru.
 2. Nakon što voda počne da kuva, ona se puni pripremljenim narezanim (ili cijelim) mrkvama.
 3. Nakon 2 minuta izvadite povrće i brzo prebacite u ledeno hladnu vodu.
 4. Isto vrijeme (2 minuta) omogućava mrkvi da se “ohladi” da brzo zaustavi proces kuvanja.
 5. Mrkva se prebacuje u cjedilo ili cjediljku da bi se iscrpila voda. Možete da hvatate povrće iz vode pomoću skimera i raširite ga na papirnatom peškiru.
 6. Nakon što se mrkva osuši, postavlja se u tankom sloju na tacnu. Istovremeno je potrebno osigurati da se dijelovi ne dodiruju.
 7. Stavite u zamrzivač 2-3 sata

Gotovo povrće se polaže u porcije  (najbolje je ukloniti lopaticom sa tacne) i staviti u zamrzivač.

Pire krompir

Mame koje ne znaju kako zamrznuti mrkvu za zimu za dijete mogu koristiti ovaj recept.

Šargarepe se kuvaju u neslanoj vodi 20-30 minuta, samelju i pakuju u vrećice i stavljaju u zamrzivač. Takvi zamrznuti pire krompir se može uspješno koristiti u obliku dječje hrana.

Koliko možete čuvati mrkvu

Koliko dugo smrznuta mrkva može da zadrži svoj kvalitet zavisi od pakovanja i opreme u kojoj se skladišti. Najbolja opcija je, naravno, izolovani zamrzivač sa funkcijom dubokog zamrzavanja. Takav frižider može garantovati svježinu i vrijednost povrća. tokom cijele godine.

Kako odmrznuti mrkvu

Odleđivanje kuvane ili naribane mrkve ne zahtijeva puno- samo uzmite vrećicu iz zamrzivača i ubacite povrće u posudu na kraju kuvanja.

Ali da ne bi izgubili korisne osobine povrća, potrebno ga je skroz odmrznuti. Prije upotrebe, zamrznuta mrkva se prebacuje u frižider nekoliko sati, tako da se postepeno otapa. I tek tada se izvadi i ostavi na sobnoj temperaturi.

Smrznuta šargarepa je malo drugačija u svojim koristima od svježe ubranih. A jela od takvog povrća su jednako ukusna. Štaviše, niko neće osjetiti razlike, a domaćice će značajno uštedjeti vrijeme u pripremi ručka ili večere. Uostalom, sve što se od njih traži – uzmite vrećicu iz zamrzivača.

Izvor: bs.pastureone.com

PROČITAJTE:

Kako da zamrznemo vrganje?

Zanimljiv način da zamrznete šljive za zimu

Kako da zamrznete maline i kupine na najbolji način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI