Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNačini čuvanja povrća tokom zime

Načini čuvanja povrća tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrće je najbolje trošiti svježe, neposredno nakon što smo ga ubrali. Međutim, višak uroda najčešće se sprema za kasniju potrošnju.

Ukuvano, zamrznuto ili konzervirano povrće je dobro, no svježe je najbolje. Za čuvanje povrća mogu nam poslužiti neke stare metode. Najjednostavniji način je čuvanje u čistom i prozračnom podrumu, pri temperaturi od oko 5˚C i oko 80 %-tne zračne vlage.

Korabica, kupus, celer, peršun, mrkva mogu se uspješno čuvati u takvim uslovima sanducima s vlažnim pijeskom. Pijesak ne smije biti prevlažan ali ni presuv. Korjenasto povrće slaže se red po red, a između svakog reda naspe se sloj pijeska debljine 2 do 3 cm. Peršun i celer obično slažemo ukoso, da gornji dio izviruje iz pijeska kako bi raslo lišće i tako ga koristimo cijele zime.

Pijesak povremeno treba poprskati vodom. Vlažnost se provjerava tako da pijesak stisnemo šakom. Ako ostane kompaktan, prevlažan je, a ako se odmah raspe, presuv je. Najbolje je ako nekoliko sekundi stoji kao cjelina pa se tada razmrvi.

Lisnato povrće može se čuvati na drvenoj polici. Svo glavičasto povrće može se sačuvati tako da se umota u papir i posloži na police. Važno je redovno kontrolisati mikroklimu podruma kao i to da li se pojavila plijesan. Ukoliko ima plijesni, to je znak da podrum hitno treba prozračiti.

Rok čuvanja tako spremljenog povrća je ograničen, pa planirajte da ovo povrće što prije upotrijebite. Salatu možete posaditi u vlažni pijesak, a glavice se ne smiju dodirivati. Kod spremanja povrća vrijedi pravilo – što je plod vodeniji, teže ga je očuvati, poput rajčica i krastavaca.

Za vodenasto povrće idealna temperatura čuvanja je 10 do 12 ˚C, no teško je očekivati da svi podrumi imaju tako idealne uvjete.

Neke vrste povrća, salata i poriluk, dobro će prezimiti u klijalištu, no moraju biti ukopane u vlažni pijesak. Poklopac ne smije doticati listove povrća. U slučaju smrzavanja, klijalište treba prekriti zaštitnim pokrovom. Kako bi sačuvali kupus, dovoljno ga je ukopati u zemlju, prije zatrpavanja treba ukloniti sve oštećene listove, dobro ga je prekriti slojem lišća ili slame. Za korjenasto povrće prikladne su jame u zemlji. Ovaj način ima jednu ozbiljnu manu, naime, za smrzavice nam pristup povrću nije moguć ili je otežan.

Znatno bolje je napraviti zidanu jamu, investicija je nešto veća, ali služi duže vrijeme.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Čuvanje povrća – Efikasan način koji će očuvati svježinu plodova!

Savjeti za čuvanje sjemena

7 savjeta za pravilno čuvanje krompira tokom zime

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI